Annonce
Indland

Heimburgers knuste ambitioner

Efter sigende skal de konservatives tidligere leder Hans Engell have sagt til Jens Heimburger på hans 30 års fødselsdag:

»Jens - en dag skal du være statsminister«

Men det bliver Jens Heimburger aldrig.

Mandag brast den 34-årige reklamemands politiske karriere præcis lige som hans store forbillede på Christiansborg, Hans Engell.

I modsætning til Engell nåede Jens Heimburger end ikke at opleve sine velmagtsdage i dansk politik.

De seneste dages afsløringer i Jyllands-Posten - først af omfattende svindel blandt højtstående medarbejdere i hans reklameimperium og senest af hans hemmelige støtte til udvalgte kandidater i forbindelse med de konservatives interne magtkamp - var øjensynligt mere end erhvervskunderne kunne klare.

Lovende start

Det tegnede ellers så lovende for den energiske fabrikantsøn, der blev født i Lyngby nord for København. Efter at have taget studentereksamen ved Nykøbing Falster Katedralskole blev han shippingassistent hos A.P. Møller.

Jens Heimburger var lige fra ungdomsårene inficeret af den politiske bacille, og det var åbenbart for enhver, at den var den vej, han ville. I 1985 blev han valgt til formand for Konservativ Ungdom (KU), et job han brugte al sin tid på og mere til. Han arbejder altid og behøver angiveligt kun sove tre-fire timer. I KU fik han masser af venner og skabte sig næsten lige så mange fjender, hvilket han givetvis fortryder bittert i dag.

En kammerat fra KU-tiden husker de glade dage under den kolde krig, da Heimburger fik trykt falske adgangsbiletter til de venstreorienteredes verdenskonference for fred. Under konferencen bemægtigede KU'erne sig talerstolen og fik tæsk efter at have råbt "Sovjet ud af Afghanistan".

I starten af 90'erne grundlagde Jens Heimburger sit eget reklameselskab, som er vokset fra et enmandsforetagende til en koncern med omkring 250 medarbejdere. Kunderne tæller store virksomheder som Ecco Sko, Acceptcard og Hamburg-Mannheimer.

Det er stående vittighed, at Jens Heimburger kun ansætter to slags medarbejdere: Dem fra Falster og dem fra KU. Fælles for dem er, at det er yngre mennesker omkring de 30 år med fart på og dyre vaner. Det private forbrug er i en vis udstrækning blev dækket ind via firmaets konti, viser interne dokumenter. Et bedrageri, som Heimburger siger, han intet kender til til trods for, at det blev begået af hans mest betroede medarbejdere.

Sans for kvalitet

Selv har Jens Heimburger også sans for kvalitet og ikke mindst kunst. Således måtte han bare have den kostbare skulptur af Peter Brandes, som i dag vogter indgangen til hans virksomhed på Kanonbådsvej på Holmen i København.

Efter Poul Schlüters afgang i 1993 som politisk leder fik Jens Heimburger tjansen som reklamebureau for de konservative. Her blev hans nærmeste kolleger De tre Tenorer: partileder Hans Engell, daværende generalsekretær Peter Sterup og hans pressechef Erik Skov Pedersen. Sidstnævnte har netop trukket sig som administrerende direktør i det Heimburger-kontrollerede PR-selskab CoBrus, hvor Jyllands-Posten har afsløret fusk med fakturaer.

Sammen satte de sig fuldstændig på det konservative partiapparat, og havde det ikke været for Hans Engell spiriutuspåvirkede møde med en betonklodsen på Helsingør-motorvejen, havde de formentligt siddet der endnu.

Jens Heimburger tilhørte så absolut fløjen omkring Hans Engell, da han i marts 1998 blev valgt ind i Folketinget efter at have ført en kampagne, der menes at have kostet mellem en og halvanden million kroner.

Evindelig magtkamp

Det var ikke de politiske resultater som socialordfører, Heimburger nåede at gøre sig kendt på, men snarere hans evne til at bringe sig selv i centrum i den evindelige magtkamp mellem Hans Engell og hans efterfølgere på posten som politiske ledere.

I januar sidste år blev det partiformand Poul Andreassen for meget for. Egentligt ville han have ekskluderet Heimburger, men efter råd fra tunge kræfter i partiet - ifølge Jyllands-Postens oplysninger Poul Schlüter - blev eksklusionen omgjort til en flere måneder lang orlov.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her