Efter Jyllands-Postens afsløring: Der er fundet gift i både vand, jord og græs

Falck udledte i årevis – uden at have tilladelse til det – fluorholdigt vand på et naturareal i Esbjerg. Forureningen har spredt sig med kilometers afstand.

Artiklens øverste billede
I mere end 10 år udledte Falck forurenet vand på et naturareal ved brandskolen i Esbjerg. Det skete uden tilladelse fra myndighederne. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Brandskolen i Esbjerg har forgiftet både jord, vand og græs i et område, der strækker langt ud over skolens egen matrikel. 

Efter at Jyllands-Posten for nogle uger siden afslørede, at Falck i årevis har udledt PFOS-holdigt vand fra brandskolen til et naturareal uden at have tilladelse til det, gik Esbjerg Kommune i gang med at tage prøver af både jord, grundvand, græs m.v. for at undersøge forureningens omfang. En række resultater er nu klar, og de viser, at forureningen har spredt sig op til et par kilometer væk fra brandskolens egen matrikel.

Høj vandstand

Brandskolen i Esbjerg ligger ned til det beskyttede vandløb Uglvig Bæk, og de giftige fluorstoffer er ad denne vandvej blevet transporteret videre ud på marker og enge i lokalområdet. 

På arealer tæt på brandskolen er der påvist indhold af fluor, der overskrider grænseværdien med en faktor 12.

På engene længere væk fra brandskolen er overskridelserne generelt mindre, men også her er der »påvist indhold af PFAS i jorden, som overskrider grænseværdien«. 

PFAS er en betegnelse for en gruppe at fluorstoffer, hvoraf de mest kendte er PFOS og PFOA.

Vi er i dialog med kommunen omkring prøverne og de videre skridt.

Skriftligt svar fra Falck

Jordprøver taget cirka to km fra brandskolen viser indhold af fluorstoffer, der er både to, syv og otte gange over grænseværdien, og en enkelt prøve – taget omkring halvanden kilometer fra brandskolen – viser en overskridelse 10 gange over grænseværdien. 

Det er særligt på arealer, der støder ned mod vandløbet, at forureningerne er fundet. 

»Det er den foreløbige vurdering, at nærheden til vandløbet er afgørende i forhold til udbredelsen af forureningen i terrænnær jord og græs, hvor spredningen af PFAS sker, når vandstanden i åen er høj, og der er vand på engene,« skriver Esbjerg Kommune i en statusredegørelse.

Også i grundvandet er der fundet fluorstoffer – primært de to stoffer PFOS og PFOA, der er kræftfremkaldende, ødelæggende for immunforsvaret og vanskeligt nedbrydelige. 

Særligt PFOS har den seneste tid været i myndighedernes søgelys, efter at det tidligere på året kom frem, at 118 borgere fra Korsør var blevet forgiftet med PFOS efter at have spist kød fra kvæg, der havde græsset på en eng ved siden af den lokale brandskole, som for år tilbage anvendte PFOS-holdigt brandskum. 

»Vi er i dialog«

At giftige fluorstoffer kan sprede sig med kilometers afstand, er også tidligere set. 

I svenske Ronneby spredte giftige fluorstoffer sig flere kilometer fra en brandøvelsesplads til grundvandet, siden til drikkevandet og til sidst i blodet hos flere tusinde borgere.

Tidligere på året fik en gruppe svenske borgere rettens ord for, at Ronneby Kommune var ansvarlig for, at borgerne var blevet forgiftet. 

I Esbjerg er prøverne af jord, vand, græs m.v. »midlertidige og afventer yderligere verifikation, vurdering og kvalitetssikring«, oplyser kommunen. Rådgivningsfirmaet Niras er netop nu ved at vurdere prøverne og vil udarbejde en rapport, som forventes offentliggjort i uge 50.

Jyllands-Posten har spurgt Falck, om virksomheden påtænker at tage et ansvar for forureningen, som har bredt sig. I et skriftligt svar lyder det:

»Vi er i dialog med kommunen omkring prøverne og de videre skridt.«

Den skjulte gift

Det giftige fluorstof PFOS truer flere steder både miljøet, dyr og mennesker. I Korsør er 118 borgere blevet forgiftet efter en forurening med PFOS fra brandskum, og eksperter frygter en national miljøbombe.

Du kan kontakte journalisterne bag artiklerne på jpgraver@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.