• Opdateret 02/11/2021 kl. 18:24

Justitsministeriet forventer svar fra politiet i sag om slettede sms'er i næste uge

Justitsministeriet vil desuden løbende overdrage telefoner og iPads til politiet fra både Statsministeriet og Justitsministeriet.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Jens Dresling

Justitsministeriet forventer, at politiets teknikere i slutningen af næste uge kan give svar på, om det er muligt at genskabe de slettede sms-beskeder fra bl.a. statsminister Mette Frederiksen telefon.

Det oplyser Justitsministeriet i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

I svaret fremgår det desuden, at Justitsministeriet »løbende vil overdrage de enheder, hvor det giver mening i forhold til at genskabe SMS-beskeder, herunder iPads, til politiets teknikere.«

Ministeriet uddyber, at det både drejer sig om enheder fra Statsministeriet og Justitsministeriet.

Sagen drejer sig om, at en række nøglepersoner i både Statsministeriet og Justitsministeriet, herunder statsminister Mette Frederiksen, hendes departementschef Barbara Berthelsen, stabschef og tidl. særlig rådgiver for statsministeren, Martin Justesen, og embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape, har haft deres telefoner indstillet til automatisk at slette sms’er efter 30 dage.

Dermed har den såkaldte Minkkommission, der lige nu er i gang, ikke haft adgang til sms-kommunikationen fra de centrale personer i dagene, hvor det uden lovhjemmel blev besluttet at aflive alle mink i landet.

Tidligere tirsdag kom det frem, at Justitsministeriet allerede i juni var i dialog med Kommissionen om »udfordringer« forbundet med de slettede sms’er. Departementschef i ministeriet, Johan Kristian Legarth, havde nemlig også automatisk sletning slået til på sin telefon.

»Justitsministeriet har haft løbende dialog med kommissionen om udlevering af materiale, herunder i juni 2021, og også om de udfordringer, som udlevering af sms-beskeder kunne give anledning til, blandt andet på grund af slettede sms-beskeder,« udtalte justitsminister Nick Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Jyllands-Posten har forsøgt at få svar på, hvad disse konkrete udfordringer dækker over. Ministeriet oplyser, at dialogen omhandlede et »generelt problem« med slettede sms’er.

Jyllands-Posten har desuden forsøgt at få svar på, om man allerede dengang drøftede, at samme problematik kunne gøre sig gældende i Statsministeriet. Det har ikke været muligt at få svar på hos Justitsministeriet.

Minkkommissionen bad allerede den 29. april i år de respektive ministerier om at sikre bl.a. sms-kommunikation. Først den 8. september meddelte Statsministeriet kommissionen, at sms’erne fra de fire personer var blevet slettet allerede i december.

Den 13. september rykkede Minkommissionen Statsministeriet for at gendanne beskederne, men Statsministeriet vendte aldrig tilbage. Den 29. oktober meddelte Justitsministeriet, at man vil samarbejde med politiet om at genskabe beskederne. Det skete efter, at B.T havde afdækket sagen om Mette Frederiksens slettede beskeder.

Statsminister Mette Frederiksen forklarede torsdag i den forgangne uge, at hun af Statsministeriet var blevet rådgivet til at slå funktionen til på sin telefon. Det har ikke været muligt at få svar på, hvem i Statsministeriet, der har rådgivet hende til det.

»Det kan jeg ikke (komme nærmere red.). Men det er helt rigtigt, at jeg er blevet rådgivet til – i forhold til informationssikkerhed – at have en automatisk sletning af sms’er på min telefon som statsminister. Og det er en rådgivning, jeg har valgt at efterleve,« forklarede Mette Frederiksen.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker at oplyse, om det er dem, der har rådgivet ministeriet til at slå funktionen til.

Flere it-eksperter har siden sået tvivl om både Mette Frederiksen sikkerhedsforklaring, men også om, hvorvidt beskederne overhovedet kan genskabes.

»Der havde været større sandsynlighed for, at man kunne gendanne beskederne, hvis arbejdet var gået i gang den 29. april,« vurderede telespecialist Torben Rune mandag.

It-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS har desuden fastslået, at det også havde øget sandsynligheden for gendannelsen af sms’erne, hvis Statsministeriet havde reageret på Minkkommissionens anmodning i september:

»Afgjort. Som tiden går, des større er risikoen for, at det data, som man skal genskabe, bliver overskrevet.«

I slutningen af uge 45 vil det altså stå klart, om politiets teknikere mener, at det er muligt at gendanne beskederne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.