Institut for Menneskerettigheder efterlyser fokus på hadtale

Manden, der opsøgte Frie Grønnes Sikandar Siddique tirsdag, fastholder sine udtalelser.

Artiklens øverste billede
Sikandar Siddique var i selskab med sine forældre, da han blev opsøgt af Toke Lorenzen. Arkivfoto: Mads Nissen

Der er brug for mere viden om udbredelsen af racisme og hadforbrydelser i Danmark.

Sådan lyder det entydige budskab fra Institut for Menneskerettigheder dagen efter, at Frie Grønne-politikeren Sikandar Siddique blev overfuset af det tidligere Stram Kurs-medlem Toke Lorenzen, der i dag har stiftet partiet Danske Patrioter.

Episoden skete tirsdag, hvor Toke Lorenzen i forbindelse med Folketingets åbning opsøgte Frie Grønne-formanden, da politikeren forlod Christiansborg for at hjælpe sine forældre ud til en taxa.

Det vil være oplagt, at Folketinget besluttede, at der blev sat mere fokus på det her.

Maria Ventegodt, Institut for Menneskerettigheder

Her blev de overfuset af Toke Lorenzen, der bl.a. sagde, at Sikandars »arabiske kultur hører ikke til i Danmark«.

»Jeg synes, du skal tage og pakke dit lort og skride hjem og tage din familie med. De er ikke velkomne her. I har ikke fået nogen invitation,« sagde Toke Lorenzen blandt andet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Københavns Politi bekræfter over for Jyllands-Posten, at det efterforsker sagen, men vil ikke oplyse, om sagen er meldt til politiet.

Episoden får nu Maria Ventegodt, National chef i Institut for Menneskerettigheder, til at opfordre til oplysningskampagner, fokus på den strafferetlige håndtering og mere viden i sager om hadforbrydelser.

»Så længe vi ikke ved noget om omfanget, er det svært at forebygge. Derfor vil det være rigtig godt at have mere viden om problemet. Det vil være oplagt, at Folketinget besluttede, at der blev sat mere fokus på det her.«

Straffeloven skelner overordnet mellem den såkaldte racismeparagraf i straffeloven – § 266 b – og almindelige forbrydelser, som udspringer af bl.a. offerets etnicitet, oprindelse og tro – § 81, nr. 6.

Maria Ventegodt, der er jurist og ph.d., vurderer, at sagen om Sikandar Siddique kan falde i sidstnævnte kategori, da det mønter sig på hans religion og etnicitet.

»Det er rigtig vigtigt, at vi som samfund slår ned på hadforbrydelser, fordi det rammer den enkelte hårdt.«

Muligvis strafbart

Juraprofessor ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller vurderer, at sagen kan få strafferetlige konsekvenser for Toke Lorenzen. Professoren peger på særligt to paragraffer, der begge omhandler, at man ikke må chikanere eller forfølge politikere, mens de er på arbejde.

»Jeg mener, det er en chikane under udførelse af arbejdet, fordi han er en del af Folketingets åbning. Det er særligt den måde, han (Toke Lorenzen, red.) retter henvendelse på. Hvis de havde stået og demonstreret, var det noget andet. Men når det er på den relativt aggressive og nedladende måde, han henvender sig på, forekommer det mig chikanøst.«

Han understreger samtidig, at det er en afvejning mellem udtalelsernes karakter og Toke Lorenzens ytringsfrihed

Fastholder udtalelser

Toke Lorenzen oplyser til Jyllands-Posten, at han fastholder sine udtalelser.

»Sikandar bliver jo ikke overfuset. Det er nok den mildeste udgave af en overfusning, som jeg nogensinde har givet, hvis der overhovedet er tale om en overfusning. Jeg mener det uanset, om det er en overfusning eller ej.«

Flere politikere ytrede efter videoen deres støtte til Sikandar Siddique. For Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, krydsedes stregen ved, at Siddiques forældre var til stede.

»Politikere har hård hud, når det kommer til sådan noget. Der var mange tilråb mod os alle, så vi skal kunne tåle mosten, men det kan også blive for voldsomt. Kæden hopper af, når hans forældre er med. Så bør man have en smule omtanke i hovedet.«

Den sondring er Toke Lorenzen ikke enig i.

»Jeg retter jo henvendelse til ham, og så har han valgt at tage sine forældre med. At de var med, må stå for hans egen regning. Hvis man stiller sig frem i medierne, må man forvente henvendelser – og i særdeleshed, når man er på arbejde. Det er vilkårene.«

Adspurgt, hvad han mener om, at hans udtalelser kan være potentielt strafbare, svarer han:

»Det lyder som en paragraf, der bruges til at lukke munden på kritikere. Jeg mener ikke, det er en straffelovsovertrædelse, men en del af min ytringsfrihed. Ytringsfrihed bruges til at sige ting, der er upopulære eller slå i bordet. Det er ikke noget, jeg har tænkt mig at rette ind efter.«

Toke Lorenzen oplyser, at Københavns Politi endnu ikke har rettet henvendelse til ham.

Sikandar Siddique hilser Institut for Menneskerettigheders opfordring velkommen og glæder sig over, at politiet efterforsker sagen.

»En ting er, at min familie og jeg blev overfuset, men det her er hverdag for mange minoritetsborgere. Jeg håber, at det her kan sætte fokus på, at vi har brug for en anti-racistisk handleplan mod had. Mange politikere var ude at tage afstand, og jeg håber, at de nu anerkender behovet for at beskytte minoriteter mod had,« fastslår han og uddyber, at han desuden vil opfordre partierne til at revurdere lovgivningen for verbale overfald.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.