Formand for landdistrikter vil have flere studerende i mindre byer: Ellers bliver samfundet fattigere

Formand for landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard håber, at politikerne får vendt tendensen med, at de unge tager til de større byer for at studere. Ellers kan det i sidste ende få store konsekvenser, mener han.

Artiklens øverste billede
Steffen Damsgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Ritzau Scanpix

Det risikerer at koste samfundet mange penge, hvis det ikke lykkes at trække flere unge til uddannelsesinstitutioner i de mindre byer.

Det mener formanden for Landsdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, efter at der tirsdag blev offentliggjort tal for, hvor mange der er optaget på videregående uddannelser.

Tallene viser, at der trods politikernes arbejde for det modsatte stadig er flere unge, der vælger at søge mod de større byer, når de vælger uddannelsessted.

Således er faldet i optaget på uddannelsesinstitutioner uden for de fire største byer relativt større end faldet i optagelse i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Og det kan betyde noget for fremtidens arbejdspladser, mener Steffen Damsgaard, der dog understreger, at det er svært at læse direkte ud fra tallene, hvor stort faldet i optaget i de mindre byer er, da blandt andet effekten af coronapandemien kan spille ind.

Vi risikere at tabe momentum som nation på nogle erhvervsområder, hvis det er sådan, at uddannelsesmiljøerne er centreret om de største byer. Og så bliver vi som samfund fattige.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Ikke desto mindre frygter han, at tendensen kan få store virksomheder til at fravælge de mindre byer, når de skal etablere sig, fordi de vil være tæt på uddannelsesinstitutioner, så de lettere kan tiltrække arbejdskraft.

»Det kan derfor påvirke hele erhvervsstrukturen og betyde færre arbejdspladser rundt om i hele landet. Vi har højt specialiseret miljøer rundt omkring, som risikerer at blive mindre specialiseret, hvis man ikke har fokus på det uddannelsesmæssige. Det har så kæmpestor betydning for virksomhederne, hvor de kan få arbejdskraft. Så det handler også om et land i balance, og i sidste ende kan vi risikere at tabe momentum som nation på nogle erhvervsområder, hvis det er sådan, at uddannelsesmiljøerne er centreret om de største byer. Og så bliver vi som samfund fattige,« siger Steffen Damsgaard.

Ifølge Landdistrikternes Fællesråd har undersøgelser vist, at hvis folk flytter til de store byer for at studere, er det kun 15-25 pct., der flytter tilbage igen.

»Det vidner alt andet lige om, at hvis man har et lokalt uddannelsestilbud, vil det være lettere for lokale virksomheder at tiltrække unge. Samtidig skal vi også huske på, at det ikke er alle unge, der ønsker at studere i de største byer. Af hensyn til de unge, at der skal være et bredt geografisk uddannelsestilbud i hele landet,« siger Steffen Damsgaard.

Slå på det unikke

Løsningen er blandt andet, at der bliver gjort mere fra politisk side for at få studiemiljøerne i de mindre byer til at virke indbydende for de unge, mener Steffen Damsgaard.

»De mange milliarder, der er på uddannelsesområdet, bliver blandt andet brugt på at placere de store uddannelsesinstitutioner tæt på bycentrum i de største byer, så der er behov for forholdsvis mindst lige så store investeringer i, at man også i de mindre byer får placeret uddannelserne, hvor det er attraktivt og tæt på bymiljø og andet,« siger Steffen Damsgaard.

Samtidig mener han også, at de mindre byer måske i højere grad skal være bedre til at slå på de muligheder, som deres områder tilbyder.

«Det er jo langt fra alle unge, der har lyst til at flytte til de større byer. Det er ikke alle, der har lyst til at tage på bar og café i deres fritid. For mange vil det være en god mulighed at kunne køre på et fedt mountainbiketrack eller tage ud at surfe, og det er nogle af det, de mindre byer kan og måske skal slå på for at tiltrække endnu flere,« siger Steffen Damsgaard.

Han påpeger blandt andet, at der allerede er taget et stort skridt med den uddannelsesaftale, som regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne indgik tidligere på sommeren.

Her er der blandt andet lagt op til, at endnu flere uddannelser skal flyttes væk fra de større byer.

»Effekten af det har vi jo slet ikke set endnu. Men det er vigtigt, at det bliver gjort helhjertet, så vi ikke får den her tvivl om, hvorvidt uddannelserne er midlertidige, så de unge bliver skræmt væk. De skal kunne tro på, at man satser på uddannelsesstederne i de mindre byer også,« siger Steffen Damasgaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.