• Artiklen opdateres

Datatilsyn giver Rigspoliti alvorlig kritik i sag om teledata

Rigspolitiet får kritik for, at et it-system, der ud fra teledata skulle vise folks placering, har haft fejl.

Artiklens øverste billede
Sagen omhandler et it-system, der ud fra masteoplysninger skulle vise, hvor folk har befundet sig på bestemte tidspunkter. Arkivfoto: Jens Dresling

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Rigspolitiet i den store sag om fejlagtige teledata.

Sagen omhandler et it-system, der ud fra masteoplysninger skulle vise, hvor folk har befundet sig på bestemte tidspunkter. De data har blandt andet været brugt i straffesager.

Men oplysningerne har ikke altid været retvisende. Der er tale om en række fejl, som har eksisteret i flere år, men som ifølge Rigspolitiet skulle være blevet løst i 2019.

Datatilsynet kritiserer Rigspolitiet for, at behandlingen af personoplysningerne ikke altid er sket i overensstemmelse med en række bestemmelser i retshåndhævelsesloven.

Det fremgår af en afgørelse, der er lagt på Datatilsynets hjemmeside mandag.

- Samlet set vurderer Datatilsynet, at Rigspolitiet har haft utilstrækkelige processer og arbejdsgange i forbindelse med behandlingen af teledata.

- Datatilsynet finder endvidere, at Rigspolitiet ikke har sikret kvaliteten, rigtigheden og integriteten af de leverede teledata eller har påset den efterfølgende sletning af oplysningerne, skriver Datatilsynet.

Tilsynet vurderer, at politiet ikke har haft de rigtige tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at "sikre et passende sikkerhedsniveau".

Kommunikationen til politikredsene og videre i straffesagskæden om kendte mangler har desuden heller ikke været i orden, mener tilsynet.

- Dette har, sammenholdt med kredsenes uens praksis for kvalitetskontrol af data og et manglende ledelsesmæssigt fokus på området, medført, at der i flere tilfælde er tilvejebragt ukorrekte personoplysninger, som bruges som bevismidler ved straffesager, skriver tilsynet.

Tilsynet påbyder samtidig Rigspolitiet at slette nogle personoplysninger, såfremt det ikke allerede er sket.

Rigspolitiet har seks uger til at efterleve påbuddet. Sker det ikke, kan det straffes med bøder.

Det er allerede bragt i orden, oplyser Lars Mortensen, der er politiinspektør i Nationalt Cyber Crime Center (NC3) i Rigspolitiet.

- Ja, det er der styr på, siger han og påpeger, at politiet lytter til kritikken.

- Vi tager altid kritikken alvorligt.

Der er i høj grad tale om en tilståelsessag fra politiets side.

- Det er forhold, vi selv har erkendt tilbage i 2019. De kritikpunkter, der kommer frem her, er noget, vi selv har redegjort for i 2019 sammen med Rigsadvokaten. Så der er ikke noget nyt i den her sag for os, siger han.

Politiinspektøren påpeger, at det er vigtigt, at borgerne kan have tillid til, at politiet opbevarer og behandler deres oplysninger korrekt. Derfor har Rigspolitiet foretaget en række tiltag for at undgå lignende fejl i fremtiden.

- Det er et helt nyt it-system, kompetenceudvikling, retningslinjer og procedurer til at håndtere lige præcis de her datatyper. Så de problemstillinger fra 2019, der bliver nævnt af Datatilsynet, er således ikke længere relevante, og vi har stort fokus på, at der ikke skal opstå nye fejl.

Med afgørelsen afslutter tilsynet sin behandling af sagen. Tilsynet vil dog holde øje med, om Rigspolitiet får gjort det nødvendige til at sikre, at behandlingen fremover er lovlig.

Også De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, vil følge op.

- Alvorligt at Rigspolitiet har overtrådt loven ved behandling af teledata, som er beviser, der bruges til at dømme mennesker skyldige eller uskyldige. Vil bede ministeren redegøre for, om der er sket tilstrækkeligt for at rette op, skriver han på Twitter.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.