Moderna-folk kan ikke bestille vaccinetid

Flere steder i Region Nordjylland er der ikke nok Moderna-vacciner til at imødekomme behovet, og det giver borgerne problemer med at bestille tider til deres stik.

Artiklens øverste billede
Trods ledige vaccinetider kan ikke alle borgere i Region Nordjylland bestille tid pga. manglende vaccinedoser. Arkivfoto: Reuters/Mike Segar

Selv om alle personer over 16 år har modtaget en invitation til at blive vaccineret mod covid-19, er det ikke alle, der kan benytte sig af tilbuddet. I hvert fald ikke lige nu, hvis man bor i Region Nordjylland.

Lene Linnemann (SF), 2. næstformand i regionsrådet, fortæller til TV 2 Nord, at borgere, der skal have et stik med Moderna-vaccinen, kan have udfordringer med at bestille en tid. Mens der meldes om rigeligt med Pfizer-doser, er det ikke alle vaccinationscentre, der har flere Moderna-vacciner på lager.

»Det får de løbende. Enten skal man vente et par dage og så forsøge at gå ind og booke en ny tid, eller hvis man har muligheden, skal man køre hen til et andet vaccinested, hvor der er Moderna,« siger hun.

Danmark råder over langt flere Pfizer-vacciner end Moderna-vacciner, men ifølge Lene Linnemann vil det ikke kunne svare sig at flytte borgerne fra den ene til den anden, når først de er inviteret. Det vil være for stor en opgave og kræve for meget tid, siger hun.

Det kan godt være, at man ikke alle steder vil kunne få en Moderna-vaccine i denne uge, men hvis man er villig til at køre efter det eller vente til uge 29-30, er der tider.

Region Syddanmark

Billedet af kø til Moderna-stik er dog ikke det samme over hele landet.

Region Midtjylland har i øjeblikket ledige tider til både første og andet stik med Moderna, og nogle steder i Region Syddanmark er det ligefrem nemmere at finde en Moderna-tid end en Pfizer-tid, oplyser regionen.

Syddanmark har over 20.000 ledige vaccinetider i resten af juli til første stik med Moderna, og der bliver løbende lagt flere tider ud. Desuden tilpasses antallet af borgere, der inviteres til hhv. Moderna eller Pfizer, efter hvor mange vacciner regionen får.

»Det kan godt være, at man ikke alle steder vil kunne få en Moderna-vaccine i denne uge, men hvis man er villig til at køre efter det eller vente til uge 29-30, er der tider,« skriver regionen.

Mangler arme

En rundringning, som Jyllands-Posten foretog i sidste uge, viste, at over 200.000 vaccinetider står tomme landet over, hvilket i sidste ende risikerer at forsinke vaccinationsudrulningen.

Det fik formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), til at opfordre borgere til hurtigst muligt at bestille tid, hvis de stadig mangler. Også selv om der ikke nødvendigvis er ledige tider på ens nærmeste vaccinecenter.

Nordjylland har i øjeblikket ca. 65.000 ledige tider de kommende tre uger, mens Region Syddanmark har 99.000 ledige tider fra næste uge og frem, oplyser regionen.

Årsagen til de mange ledige tider er primært de 1,17 mio. overskydende Pfizer-vacciner, som Danmark har indkøbt i Rumænien.

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere over 12 år, der ønsker det, er færdigvaccineret senest den 29. august.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.