Politikere vil have udpeget de steder, hvor giftigt stof kan være til skade for mennesker

500 forskellige lokationer har haft aktiviteter relateret til brandøvelser, hvor det giftige brandslukningsskum kan være brugt. Nu kræver partier fra begge fløje handling.

Artiklens øverste billede
Kenneth Nielsen er formand for en lokal kogræsserforening, der skulle forsyne medlemmerne med kvalitetskød. Nu viser det sig, at køerne i årevis har slubret forgiftet vand fra en nærliggende brandskole. Vandet er blevet ledt ned på marken gennem et rør og videre ud i Korsør Nor. Foto: Brian Karmark

Der skal handles – og det skal være lige nu.

Det er budskabet fra en række partier, efter at Jyllands-Posten tidligere på ugen kunne fortælle om en mulig miljøbombe efter fund af gift i oksekød i Korsør.

Her bliver 181 borgere i disse dage undersøgt på sygehuset, efter at de har spist kød fra kvæg forgiftet med det kræftfremkaldende fluorstof PFOS. Stoffet menes at stamme fra en nærliggende brandskole, hvor der indtil for 20 år siden blev brugt PFOS-holdigt brandslukningsskum.

Det her kan vise sig at være en kæmpe, kæmpe miljøskandale

Jacob Jensen, miljøordfører for Venstre

Det er dog langtfra kun i Korsør, at der er blevet udledt PFOS-skum. Skummet var almindeligt brugt frem til nullerne, og en kortlægning fra Danske Regioner viser, at der på landsplan har været aktiviteter relateret til brandøvelser op til 500 forskellige steder. Af de 500 steder er kun otte lokaliteter tidligere blevet undersøgt for PFOS – syv af disse steder er stoffet fundet.

Krav på handling

Dansk Folkeparti kræver, at de op til 500 forskellige lokationer, hvor der har været aktiviteter relateret til brandøvelse, bliver vurderet »hurtigst muligt og hellere i går end i morgen«.

»Etape 1 er at finde ud af, hvad pladserne bliver brugt til i dag. Hvis der bliver dyrket afgrøder, eller hvis der går dyr og græsser, må produktionen stoppes med det samme,« siger miljøordfører René Christensen (DF), der ser med alvor på sagen:

»Jeg tror ikke, at man skal være i tvivl om, at stederne er forurenet. Det vigtige er derfor at finde ud af, hvad pladserne bliver brugt til. Det er jo fuldstændig galt, hvis der er fødevareproduktion på pladserne.«

Også Venstre kræver et »samlet overblik« over, hvilke af de op mod 500 lokationer, der kan medføre fare for mennesker og miljø.

»Det her kan vise sig at være en kæmpe, kæmpe miljøskandale. Når man kigger ud over landet og ser, hvor mange andre steder, det her potentielt kan være et problem, kalder det på opmærksomhed. Vi bliver nødt til hurtigt at få et overblik,« siger Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, der har kaldt miljøministeren i samråd i sagen.

Også på den modsatte fløj i Folketinget bliver der krævet handling, så der kan komme en afklaring af, hvilke områder der potentielt kan være påvirket.

»Opgaven er nu at få undersøgt, om der er andre steder, hvor det her påvirker mennesker. Og det arbejde skal ske hurtigst muligt og ikke bare som en anbefaling,« siger miljøordfører fra Enhedslisten, Rasmus Vestergaard Madsen.

Tirsdag kunne Jyllands-Posten afsløre, at det kommunalt ejede selskab SK Forsyning allerede i marts 2020 blev gjort bekendt med, at der var konstateret forhøjede værdier af PFOS i spildevandet i Korsør, og at brandskolen kunne være kilde til forureningen.

Men først knap et år senere udpegede Slagelse Kommune brandskolen i Korsør som kilde til forureningen.

»Det må ikke ske. Når man får sådanne oplysninger, skal de håndteres hurtigst muligt. Det er dybt bekymrende – vi er nødt til at få en forklaring på, hvorfor det er sket,« siger Rasmus Vestergaard Madsen.

Mellem to stole

Miljøordfører hos Socialdemokratiet, Mette Gjerskov, ønsker ikke at udtale sig, da miljøminister, Lea Wermelin, er gået ind i sagen. Men hun skriver i et skriftligt svar til Jyllands-Posten:

»Det er en alvorlig sag. Derfor ved jeg, at miljøministeren har bedt Miljøstyrelsen om at opfordre kommuner og regioner om at tage fat i sagen, fordi det er kommuner, regioner og forsvaret, der har myndighedskompetencen på forsvarets arealer.«

Netop det faktum, at det er forskellige myndigheder, der har ansvaret for at undersøge forskellige områder, bekymrer Rasmus Vestergaard Madsen:

»Der er brug for, at ministeren sætter sig i spidsen for den her kortlægning, så der ikke er opgaver, der falder mellem to stole. Vi skal hurtigst muligt have et overblik over mulige forureningsområder, og om der er nogle områder, der har akut behov for undersøgelse,« siger Rasmus Vestergaard Madsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.