Professor: Kommunerne har ansvaret for vindmøller uden lovlige tilladelser

En af landets førende jurister giver de kommunale myndigheder ansvaret for, at 18 vindmøller i Nordjylland kører uden de lovpligtige tilladelser.

Artiklens øverste billede
Vesthimmerlands Kommune har adskillige vindmøller. Her er det vindmøller i Nørrekær Enge – hvor et andet projekt med at rejse flere møller også er løbet ind i problemer. Foto: Rene Schütze

Selv om 18 vindmøller i Nordjylland snurrer rundt uden en gyldig lokalplan og uden en gyldig vvm-undersøgelse, ligger ansvaret ikke hos ejeren, Eurowind Energy, men hos de to kommuner bag projektet, Vesthimmerlands og Jammerbugt kommuner.

Det vurderer én af landets førende miljøeksperter, juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet.

»Det er ikke vindmølleejeren, der har tilsidesat noget, det er kommunens afgørelse, der er blevet underkendt af Planklagenævnet, derfor er det myndighederne, der har et problem,« lyder den klare konklusion fra Peter Pagh.

Det er ikke vindmølleejeren, der har tilsidesat noget, det er kommunens afgørelse, der er blevet underkendt af Planklagenævnet, derfor er det myndighederne, der har et problem.

Peter Pagh, professor, Københavns Universitet

»Det er myndighederne, der ikke kan finde ud af reglerne på området, derfor er det også myndighederne, der skal få bragt tingene i orden.«

Ifølge Peter Pagh er en oplagt mulighed for de to involverede kommuner at forsøge at få lavet en retlig lovliggørelse af vindmøllerne. Det vil kræve, at man udarbejder en ny lokalplan og får lavet en ny vvm-undersøgelse. Begge dele vil tage tid og involvere høringsfrister og en lang offentlig proces.

Professoren mener ikke, vindmølleejeren har pligt til at stoppe møllerne, mens kommunerne arbejder på at få lovliggjort møllerne.

»Der er masser af fortilfælde, hvor ejerne har fået lov at fortsætte, selv om godkendelserne er blevet underkendt,« lyder det videre.

Peter Pagh nævner bl.a. byggeriet af en ny Bilka-butik i Horsens, hvor butikken fik lov at fortsætte, mens kommunen fik gjort projektet lovligt.

Ulovligt spildevand

Et andet eksempel er i Hillerød Kommune, hvor man i forbindelse med et spildevandsprojekt ikke havde fået lavet en miljøvurdering af effekten på et Natura 2000-område i Roskilde Fjord. Her fik man i flere år lov til ulovligt at udlede spildevand.

Et tredje eksempel er ifølge Peter Pagh to vindmøller på Tåsinge, der i flere år har kørt og produceret strøm uden de rette godkendelser.

»På Tåsinge blev der klaget over en vvm-undersøgelse og plangrundlaget – og begge dele blev på baggrund af klagen ophævet. Det blev noget rod, da kommunen gav ibrugtagningstilladelse, efter at plangrundlaget og undersøgelsen var blevet ophævet,« forklarer han.

I Vesthimmerlands Kommune erkender borgmester Per Bach Laursen (V), at det er kommunen, der har myndighedsopgaven over projektet.

»Derfor tager vi også sagen meget alvorligt. Og derfor har jeg udbedt mig en-to ugers betænkningstid, hvorefter vi vil tage stilling til, om vi fremover overhovedet skal beskæftige os med vindmøller,« siger Per Bach Laursen, der mener, det er vanskeligt for en kommune som Vesthimmerland at håndtere så store projekter.

»Der er lavet en vvm-vurdering af projektet for fem år siden, der opfyldte reglerne dengang – i sin afgørelse over klagerne har Planklagenævnet set på ny viden, der var fremme i 2019. Derfor er vi oppe mod ting, vi ikke kan håndtere som en lille kommune. Lige nu er spørgsmålet, om vi som kommune skal standse vindmøllerne? Hvis de er en trussel for forskellige fugle, er vi nødt til at standse møllerne,« lyder det videre.

På langt sigt mener borgmesteren ikke, at kommunen har de nødvendige kompetencer til at håndtere sager, der vedrører truede dyrearter som bl.a. rørhøg og blå kærhøg, sådan som det er tilfældet i sagen med de 18 vindmøller, der nu kører rundt uden de nødvendige tilladelser. Tirsdag besluttede Planklagenævnet at ophæve både lokalplanen for området, hvor vindmøllerne er opført, og den vvm-undersøgelse, der er udarbejdet for projektet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.