Selv om julen er ovre, har juletræet masser af værdi

Ifølge danske fjernvarmeværker er der så meget energi i de gamle juletræer, at det kan opvarme 3.500 boliger i et helt år. Men meget går til spilde.

Artiklens øverste billede
Nogle få steder i landet kan man aflevere sit gamle juletræ og se det blive til flis. Men det burde ske langt flere steder – fordi det kan give varme til 3.500 boliger – mener man hos Dansk Fjernvarme. Her er det et billede fra aflevering af gamle juletræer i Hadsten sidste jul. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Salget af juletræer har i år sat rekord med 1,6 mio. træer, fordi mange ikke kunne holde jul sammen, sådan som de plejer. Det giver ekstra mange aflagte juletræer.

Men et brugt juletræ er ikke bare affald – det kan også lynhurtigt omdannes til energi og varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Et juletræ vejer ca. 15 kilo. Hvis alle træer omdannes til træflis, vil de give varme til ca. 3.500 boliger – en mindre by – i et helt år, viser beregninger fra Dansk Fjernvarme.

Det sker bare ikke i dag.

Vi skal fremover fyre mindre med affald i vores fjernvarmeproduktion, derfor er det noget, vi fremadrettet skal have mere fokus på.

Maria Dahl Hedegaard, fagkonsulent, Dansk Fjernvarme

Kun 3-4 af Danmarks ca. 400 fjernvarmeselskaber har ifølge fagkonsulent Maria Dahl Hedegaard fra Dansk Fjernvarme en ordning, hvor borgerne kan komme og aflevere deres brugte juletræ og efterfølgende se det blive omdannet til træflis. Selv om 142 værker fyrer med træflis.

Brønderslev gør det

Maria Dahl Hedegaard nævner Brønderslev som et eksempel på et sted, hvor man har haft succes med at invitere borgerne til at komme med deres gamle juletræer.

Andre selskaber har formentlig andre ordninger – nogle komposterer således juletræerne – men mange har endnu ikke tænkt genbrug af juletræerne ind, lyder det.

»Det hænger sammen med, at man først skal afgøre, om et juletræ er affald eller biomasse. Og i år har coronasituationen gjort det vanskeligere. Dertil kommer, at nye regler omkring, hvad man må kalde biomasse, gør det yderligere kompliceret,« forklarer Maria Dahl Hedegaard.

Hun mener, der er behov for at ændre reglerne, så man lettere kan bruge juletræerne til at lave varme.

»Vi skal fremover fyre mindre med affald i vores fjernvarmeproduktion, derfor er det noget, vi fremadrettet skal have mere fokus på,« siger Maria Dahl Hedegaard.

3,6 mio. danskere, ca. 1,7 mio. husstande, har fjernvarme. Dermed får næsten to tredjedele deres opvarmning via et fjernvarmerør.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.