V og DF rystede over muligt VVM-krav, der forsinker løsning på minkmassegrave

Det kan tage månedsvis at få minkene op af massegrav i Jylland, fortalte fødevareministeren fredag. V og DF er stærkt utilfredse.

Artiklens øverste billede
Beboerne omkring minkmassegraven uden for Nørre Felding er bekymret over myndighedernes placering af gravene. De er bange for vandkvaliteten i Boutrup Sø og for deres drikkevand i de private brønde som nabogården har på gårdspladsen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

»Hvorfor skruer man ikke tempoet op, så man undgår en ny generationsforurening?«

Spørgsmålet er slynget ud i luften af Venstres folketingsmedlem Thomas Danielsen som reaktion på, at fødevareminister Rasmus Prehn fredag fortalte, at man kan risikere at skulle vente op mod et år, før man kan begynde at grave mink op af massegrave anlagt i Midt- og Vestjylland.

Årsagen er, forklarede ministeren, at medmindre der kan skaffes dispensation, så skal man vente op mod 6-12 måneder på en VVM-undersøgelse, før man må grave dyrene op. En forhindring, Prehn selv kaldte »en kold spand vand i hovedet.«

»De mink udgør en kæmpe miljørisiko, og så skal man ikke til at lave en proces for at grave dem op igen. Det skal bare ske hurtigst muligt,« lyder svaret fra Thomas Danielsen, som selv er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget.

Det er dig og mig og læserne, der har gået på arbejde for at betale skat til det her.

Rene Christensen, DF.

Hos Dansk Folkeparti ligger forståelsen for regeringens tilgang også på et meget lille sted.

»Der er ikke noget, der overrasker mig i denne her sag mere,« siger miljøordfører René Christensen, da han bliver foreholdt den mulige udsigt til så lang ventetid.

Han mener, at det haster langt mere end det:

»Så mange tusinde tons døde dyr gravet ned et sted. Selvfølgelig vil der ske en nedsivning. Når forrådnelsen sker, så bliver det til væskeform, og det siver ned. Og 33 tons mink bliver ikke til et dryp. Det bliver en flod.«

Foruden de mulige problemer med VVM-redegørelsen fremlagde Rasmus Prehn fredag tre forslag til, hvordan man så kan skaffe sig af med minkene, hvis og når VVM-udfordringen er ryddet af vejen.

Venstres Thomas Danielsen peger på den af modellerne, hvor man med det samme går i gang med at få minkene op af jorden og deponeret i gylletanke, indtil man så bagefter finder en permanent løsning.

»Vi taler om sandjord og flydende mink. En flydende masse i sand. Det er så basalt og simpelt, at det er svært at forstå, man ikke kan se risikoen i at lade dem ligge og flyde der. Så det er klart den model, vi er fortalere for: De skal suges ellers graves op hurtigst muligt og kommes i gylletanke. Det ser ud til at de alle sammen kan være i én tank ved Nørre Felding og en tank ved Kølvrå,« siger Danielsen.

Rene Christensen er knap så sikker på, hvilken model, der skal vælges.

»Det er svært at sige. Der er nogle af modellerne, hvor ministeriet siger, at der ikke er køreveje til gravene, så derfor kan man ikke suge dem op – så må man lægge køreplader. Vi skal tage den løsning, der er bedst for miljøet,« siger han, inden han nævner det høje beløb, ministeren har oplyst, det kan koste at komme af med minkene:

»Og vi snakker 140 mio. kr. Det er dig og mig og læserne, der har gået på arbejde for at betale skat til det her. Pengene fosser ud af kassen. Det er som om, at 100 mio. kr. under corona ikke betyder noget, for det koster syv mia. kr. at lukke minkavlerne alligevel. Men fandeme betyder det noget.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.