Hver femte ung har kørt bil uden at vide, om deres promille var for høj

De unge er overrepræsenteret i alle typer trafikulykker, og en ny undersøgelse viser, at godt hver femte ung har kørt bil uden at vide, om deres promille har været for høj. Rådet for Sikker Trafik arbejder på en kampagne, som er målrettet yngre bilister.

Artiklens øverste billede
De unge er overrepræsenteret i alle typer trafikulykker, og en ny undersøgelse viser, at godt hver femte unge har kørt bil uden at vide, om deres promille har været for høj. Arkivfoto: Jonas Olufson

Natklubberne er denne sommer skiftet ud med privatfester, men uanset, hvor festen holdes, er ikke alle unge lige gode til at lade bilen stå efter en festlig aften.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.025 repræsentativt udvalgte danskere, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring. Her angiver 19 pct. svarende til knap hver femte unge mellem 18 og 29 år, at de i løbet af de seneste tre år har kørt bil dagen efter en fest, uden at vide om deres promille var over den kriminelle grænse på 0,5.

Ifølge tal fra Vejdirektoratet var der sidste år 281 personer, som kom til skade, og 28 personer blev dræbt i spiritusulykker. Fra 2015 til 2019 har de unge i alderen 18-24 år samlet set været involveret i 1.159 færdselsulykker, hvor føreren af bilen havde indtaget alkohol. At de unge uforvarende kører med for meget alkohol i blodet, er ifølge direktør i Gjensidige Forsikrings skadeafdeling, Henrik Sagild, et alvorligt problem:

»Det er en dybt problematisk kombination, når de unge bilister, som ofte ikke er ret rutinerede, vælger at køre bil, når de har drukket for meget spiritus. Det er aldrig smart at køre, når man har drukket, men kombinationen af manglende erfaring og alkohol gør det ekstra farligt i dette tilfælde,« siger Henrik Sagild til Jyllands-Posten.

Rådet for Sikker Trafik overvåger løbende danskernes holdning til spritbilisme, og her genkender man ligeledes problemet med unge, som sætter sig bag rettet med alkohol i blodet. En undersøgelse blandt 3.515 bilister viser, at 16 pct. af de unge mellem 17 og 35 år har kørt bil i løbet af det seneste år, selvom de mente, at deres promille var over det lovlige. Derudover viser tal fra juni, at hver fjerde unge mellem 25-35-år har kørt med i en bil, hvor de havde mistanke om, at føreren havde drukket for meget.

»Vi kan se en udvikling, som tydeligt viser, at unge er overrepræsenteret i alle typer af trafikulykker, herunder også spiritusulykker. Det skyldes dels den manglende rutine, og at man som ung er lidt overmodig, men også rammerne, som de unge kører i, hvor der ofte er mange i bilen, og hvor der spilles høj musik, hvilket medfører, at man lettere mister opmærksomheden,« siger seniorprojektleder Michelle Laviolette fra Rådet for Sikker Trafik.

Ifølge projektlederen er problemet særligt centreret om de helt unge mænd, som lige har fået kørekort. Derfor arbejder Rådet for Sikker Trafik på en kampagne, der er målrettet til denne aldersgruppe, og som skal udrulles i løbet af efteråret.

»Vi håber, det vil få flere unge til at blive bevidste om, hvilken adfærd de udviser i trafikken, dels når de selv sidder bag rattet, men også når man er passager. Vi prøver at sætte fokus på at turde gribe ind og sige fra overfor folk, som udviser en farlig adfærd i trafikken,« siger Michelle Laviolette.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.