Nu kræver ingen videregående uddannelser et gennemsnit over 12

Karaktergennemsnittet for at komme ind på en videregående uddannelse er i år faldet markant. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Artiklens øverste billede
Grænsekvotienten på de fleste uddannelser er faldet. Således er ansøgernes karaktergennemsnit mange steder lavere i 2020 sammenlignet med tidligere år. Arkivfoto

Det er blevet en hel del lettere for danske studerende at komme ind på drømmeuddannelsen.

Det står klart efter, at Uddannelses- og Forskningsministeriet tirsdag har offentliggjort de karaktergennemsnit, der i år er nødvendige for at komme ind på landets videregående uddannelser.

Ifølge ministeriet er der sket et »markant« fald på langt de fleste videregående uddannelser.

Det betyder bl.a., at der ikke længere er nogle uddannelser, som kræver et karaktergennemsnit over 12.

At det nu er blevet væsentligt nemmere at komme ind på uddannelser som international business, psykologi og medicin, der de seneste mange år har krævet høje gennemsnit, skyldes ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet, at det ikke længere er muligt for ansøgerne at gange deres karaktergennemsnit med 1,08, når de søger om optagelse.

En løsning, som ellers hidtil har været mulig for de studerende for at få dem hurtigere i gang.

»Politisk har vi på tværs af Folketinget været optaget af at få gjort op med de seneste års karakterræs. Vi skal have flyttet fokus fra den enkelte decimal til, at man som ansøger skal vælge en uddannelse, man brænder for, og hvor man kan bidrage til samfundet. Når man optages på en videregående uddannelse, skal det handle om, hvad man kan, og ikke om man skynder sig hurtigt videre. Derfor er det fald, vi nu ser i tallene, forventeligt og i tråd med det politiske ønske om at skrotte karakterbonussen for hurtig studiestart,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Ifølge dette års adgangskrav kræver det nu et gennemsnit på 10,6 at læse medicin på Købehavn Universitet mod 11,1 i 2019. Mens det kræver et snit på 10,9 at læse psykologi i København mod 11,8 forrige år.

Det generelle fald i karaktergennemsnittet ændrer dog ikke ved, at international business på Copenhagen Business School i København fortsat kræver det højeste karaktergennemsnit af samtlige uddannelser at blive optaget på.

Her lyder grænsekvotienten for årets optagelse på 11,3. Mens det i 2019 krævede et gennemsnit på 12,4 at blive optaget på studiet.

»Jeg hører fra mange unge, at de føler sig pressede af det massive fokus på at opnå høje karakterer, og det påvirker deres trivsel negativt. Det kan den lavere karaktergrænse forhåbentlig være med til at flytte i den rigtige retning. Samtidig synes jeg, at det er værd at huske på, at der på halvdelen af vores uddannelser faktisk ikke er karaktergrænser for at komme ind,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Fire videregående uddannelser kræver fortsat et karaktergennemsnit over 11 for, at de studerende kan blive optaget.

Det gælder - udover international business på Copenhagen Business School - uddannelserne Cognitive Science på Aarhus Universitet, International Business and Politics på Copenhagen Business School og Molekylær biomedicin på Københavns Universitet.

I alt kræver 27 videregående uddannelser i år et karaktergennemsnit på 10 eller derover for at komme ind.

Næsten 70.000 ansøgere er i år blevet tilbudt en studieplads. Det svarer til over 3.000 flere optagne sammenlignet med det hidtidige rekordår 2016.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.