En et-årig pige slugte magneter – pædagoger og forældre opfordres til at tjekke legetøj

Hyppig rengøring af legetøj i daginstitutioner under coronakrisen kan føre til, at smådele river sig løs.

Artiklens øverste billede
Pædagoger og forældre bør tjekke rengjort legetøj grundigt for smådele, der kan falde af. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen.

En et-årig pige fra Odense slugte tidligere på måneden to magneter fra legetøj, der var blevet ødelagt efter corona-rengøring i vuggestuen.

Det skriver TV2.

Pigen blev efter en uge med opkast og træthed indlagt på Odense Universitetshospital, hvor man opdagede magneterne, og Sikkerhedsstyrelsen fik i sidste uge en anmeldelse fra lægen, der måtte operere den et-årige pige. Styrelsen opfordrer nu forældre og pædagoger til at tjekke legetøj, der er blevet rengjort.

»Vi har et særligt fokus på sikkerheden for små børn, fordi de ikke selv er i stand til at vurdere, om de kan komme til skade med deres legetøj. Det er ekstra vigtigt, at legetøjet er sikkert og kan holde til rengøringen, når det som i øjeblikket bliver rengjort meget ofte. Derfor skal forældre og pædagoger tjekke legetøjet, når de har det i hænderne,« udtaler kontorchef fra Sikkerhedsstyrelsen, Stine Pedersen, på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

Er i bedring

Hvis man opdager skader på rengjort legetøj, skal det kasseres. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan det være »ekstremt farligt«, hvis et barn f.eks. sluger magneter – i værste tilfælde kan magneterne gnide hul i tarmvæggen, hvilket kan føre til alvorlige organskader.

Magneterne, som den et-årige pige havde slugt, stammede fra et stykke trælegetøj, og det er blandt andet legetøj af træ, der ikke kan holde til hyppig rengøring og afspritning.

Sikkerhedsstyrelsen advarede tidligere i år mod små magneter i legetøj, da magnetsæt blev en populær legetøjstrend.

»Vi opfordrer forældre til småbørn til at være varsomme med at lade dem lege med magneterne – især, hvis de ikke er under opsyn,« udtalte kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose, i en pressemeddelelse i januar.

Ifølge TV2 er den et-årige pige i bedring, og hendes far, Henrik Kokær Madsen, fortæller, at »forventningen er, at hun kommer sig«. Institutionslederen og Odense Kommune har påtaget sig det fulde ansvar for uheldet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen