Dyrenes Beskyttelse advarer: Flere heste er døde af ahorn

Dyrlæger advarer i øjeblikket hesteejere, da flere heste er døde af ahornforgiftning.

Artiklens øverste billede
Blot en lille mængde ahorn er nok til at forgifte en hest. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Tirsdag måtte Marie Thielsen aflive sin islænder, der otte timer forinden havde spist af en ahornplante. To andre heste fra samme fold måtte også aflives.

Ahorn er livsfarligt for heste, og derfor advarer Dyrenes Beskyttelse nu mod planten, da der er set tilfælde af ahornforgiftning flere steder i landet. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

»Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser. Ahorntræer er giftige for heste, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at der ikke vokser ahorntræer i nærheden af folden,« fortæller dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse, Yvonne Johansen, i pressemeddelelsen.

Ahornfrø spredes med vinden, og selvom et ahorntræ står flere meter fra en hestefold, kan de helikopterformede frø bevæge sig langt. Ifølge Dyrenes Beskyttelse vil en hest hurtigt blive afkræftet og få symptomer, der minder om kolik, samt stive bevægelser ved indtagelse af blot en lille mængde ahorn.

I år er der indtil videre observeret tilfælde af ahornforgiftning ved Dyrehaven i Nordsjælland, hvor Marie Thielsens hest gik på fold, og både Højgård Hestehospital på Fyn samt Bindslev Dyrehospital i Nordjylland har advaret om flere tilfælde via Facebook.

Ahornfrø kan fragtes langt med vinden, og man skal derfor være opmærksom på ahorntræer i området. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man som hesteejer tilser sin fold regelmæssigt og grundigt. Desuden er en række andre planter også giftige for heste.

»Af andre planter, man skal være på udkig efter, findes også engbrandbæger og taks, som er meget giftige for heste. Man skal også være opmærksom på, at hvis hø eller wrap er slået på en mark med giftige planter, kan det stadig gøre heste syge selv i tørret tilstand,« fortæller Yvonne Johansen i pressemeddelelsen.

Udover engbrandbæger, ahorn og taks er også hestekastanje, agern, padderok og smørblomst giftige for heste.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen