Parterapeuter: Sådan overlever jeres forhold coronakarantænen

Der er brug for store portioner overbærenhed, når man er spærret inde med partner og børn.

Artiklens øverste billede
Det kan være en udfordring at være indespærret med partneren i denne tid. Foto: Colourbox

»Jeg er ikke i tvivl om, at skilsmisserne kommer én til to måneder efter det her, og om ni måneder har vi coronabørnene.«

Sådan siger parterapeut Christiane Meulengracht om nogle af de mulige følger af den coronakarantæne, som det meste af den danske befolkning befinder sig i. Det tærer på forholdet at være spærret inde sammen, samtidig med at man måske både frygter de helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser af covid-19.

Vi bliver os selv nærmest, når vi er pressede. Vi fokuserer på farer og trusler, så alt det, partneren gør, bliver set i det lys.

Frej Prahl, parterapeut

»Når vi bliver bange og utrygge, har vi en tendens til at blive udadreagerende, skælder mere ud og bliver kritiske og bebrejdende. Hvis der så i forvejen er lidt knas i parforholdet og måske en usynlig kile imellem os, er der en risiko for, at afstanden bliver større i denne tid,« siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

»Vi tackler jo ting forskelligt, og det er slet ikke usædvanligt, at den ene er mere frygtsom og ikke vil gå ud, mens den anden er mere nonchalant og mener, at det er i orden at hente en liter mælk. Det kan blive en ekstra kilde til konflikt.«

Derfor peger hun på overbærenhed som en af de vigtigste ting for at komme igennem denne periode. Psykolog og parterapeut Frej Prahl er helt enig.

»Det er vigtigt med overbærenhed som en ledestjerne. Man må anerkende, at det er svært at være overbærende, fordi vi alle er så pressede. Men forskningen viser, at støtten fra ens partner er det vigtigste under spidsbelastninger. Så gør hinanden opmærksomme på det, og vær klar over, at I er vigtigere for hinanden nu end normalt. Måske kan det hjælpe på overbærenheden,« foreslår han.

Os selv nærmest

Samtidig skal man ikke glemme, at begge parter forsøger at håndtere situationen så godt som muligt, men at der er tale om underskudsforretninger. Husk det, hvis tonen bliver hård, eller der ryger nogle finker af panden.

»Vi bliver os selv nærmest, når vi er pressede. Vi fokuserer på farer og trusler, så alt det, partneren gør, bliver set i det lys. Man tolker det negativt. Samtidig inviterer vores partners adfærd til den form for tolkning, fordi vedkommende også er under pres og bliver kort for hovedet,« forklarer psykologen om den negative spiral, som man kan havne i.

Begge parterapeuter peger derfor på, at taknemmelighed også bør indtage en prominent plads i parforholdet netop nu.

»Det er en lejlighed til at kigge på, hvad vi har, i modsætning til hvad vi ikke har. Vi kan bruge meget tid på at fokusere på alt det, vi ikke kan i øjeblikket, men vi kan ikke gøre noget ved det. Fokuser i stedet på det, som I har kontrol over: jeres adfærd og følelser,« lyder det fra Christiane Meulengracht.

Vigtigt med pauser

Både hun og Frej Prahl understreger, at det er vigtig at få en pause fra hinanden, også selv om den sociale frihed er begrænset. Gå en tur, gå i haven, på loftet eller i kælderen, og sørg for at gøre noget lystbetonet, lyder rådet.

»Vi bliver nødt til at give hinanden lidt fri engang imellem - også fra børnene. Der er brug for at få en vis struktur og samtidig en forventningsafstemning i parforholdet: Hvem der gør hvad hvornår. Sørg også for at få tid uden børnene og uden at arbejde,« siger Frej Prahl.

Faktisk bør par tage 10 minutter hver dag, hvor de lægger alle distraktioner til siden og er nærværende, mener Christiane Meulengracht.

»Jeg kalder det et tjek-ind. Så fortæller den ene i fem minutter, hvad vedkommende synes, tænker og føler, og derefter er det den andens tur. Vi skal turde at være åbne omkring vores frygt, men der skal ikke være nogen fordømmelse. Man skal bare lytte, og man må meget gerne holde i hånd, for det er ekstra vigtigt at være fysisk med hinanden nu, hvor vi ikke må være det ude i samfundet.«

Parterapeuterne ser begge karantænen som en chance for faktisk at få et bedre forhold.

»Vores evne til at være nærværende og rummelige forsvinder, når man står i pressede situationer. Samtidig har det en ekstremt positivt afsmittende effekt på parforholdet, hvis man kan være netop det, så vi har en unik mulighed,« siger Frej Prahl.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.