Endnu en asylsag er omgjort: Får alligevel lov til at blive i Danmark

Tre syriske flygtninge får alligevel lov til at blive i Danmark efter, at deres asylsag er blevet behandlet i Flygtningenævnet.

Artiklens øverste billede
Flygtningenævnet behandler i øjeblikket seks prøvesager, hvor syriske asylansøgere har fået frataget deres opholdstilladelse pga. forbedrede forhold i Damaskus. Foto: Peter Hove Olesen

Mandag blev den tredje og fjerde af seks prøvesager om syriske flygtninge afgjort i Flygtningenævnet.

Afgørelsen betyder, at fire syriske flygtninge - to mænd og to kvinder - alligevel kan få lov til at blive i Danmark, selvom Udlændingestyrelsen i første omgang havde besluttet, at de skulle hjemsendes.

Det skriver Flygtningenævnet på sin hjemmeside.

Sagerne handler om flygtninge, der har fået midlertidig beskyttelsesstatus efter §7 stk. 3 i udlændingeloven. Denne kan inddrages, hvis der sker små forbedringer i den generelle sikkerhedssituation i hjemlandet. 

En landerapport fra Udlændingestyrelsen og Dansk Flygtningehjælp, som udkom i februar 2019, vurderede, at forholdene omkring Damaskus, Syriens hovedstad, var »forbedrede.«

Derfor besluttede Udlændingestyrelsen, at inddrage opholdstilladelser til en række syriske asylansøgere, som var beskyttet af netop §7 stk. 3 i udlændigeloven.

Flygtningenævnet har udvalgt seks af disse som prøvesager og det er altså den tredje af seks, hvor Flygtningenævnet har omgjort Udlændingestyrelsens afgørelse.

I alle tre sager har nævnet vurderet, at der har været individuelle forhold, som gør at syrerne kan få asyl i Danmark under andre paragraffer i udlændingeloven, uagtet den forbedrede status i Damaskus.

Den første sag, en syrisk mand, fik omgjort Udlændingestyrelsens afgørelse, fordi han dels er sunnimuslim, dels var udrejst ulovligt og slutteligt havde optrådt i en artikel i Berlingske, hvor han kunne blive opfattet som modstander af det syriske styre. Nævnet vurderede, at manden kunne få ophold under udlændingelovens §7 stk. 1, der giver beskyttelse til den, der er personligt forfulgt.

De to syriske kvinder fik begge asyl under udlændigelovens §7 stk. 2, der giver ophold til dem, der er individuelle motiver.

For den første kvindes vedkommende vurderede nævnet, at det udgjorde en risiko for hende i Syrien, at hun var sunnimuslim og havde forladt en stilling som offentlig ansat uden tilladelse.

I den tredje sag, vurderede nævnet, at en kristen ung kvinde var i risiko for at blive tilbageholdt og afhørt, fordi hun forud for sin ulovlige udrejse i en kort periode opholdt sig i et oprørskontrolleret område i Syrien, samt at hun har nære familiemedlemmer, der har fået asyl under §7 stk. 1.

Mandag eftermiddag afgjorde nævnet også i den fjerde sag, at en syrisk mand kan få asyl under udlændingeloven §7 stk. 2, fordi han tidligere har været anholdt i Syrien og hans bror deserterede fra det syriske militær, hvilket har bragt ham i styrets søgelys.

De sidste to sager behandles i nævnet tirsdag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen