»Tabet af levesteder er centralt«: Sådan kan vi hjælpe de døende insekter i den danske natur

»Der er et kæmpe og akut behov for at give naturen mere plads,« lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.

Artiklens øverste billede
Antallet af insekter i Danmark er på vej nedad. Enghvidvinge er en af de sommerfuglearter, som ikke længere findes i den danske natur. Arkivfoto

Hvis verdens insekter skal reddes, skal insekternes levesteder genoprettes, landbruget skal gentænkes, antallet af invasive arter skal formindskes, og klimaforandringerne skal tøjles.

Sådan lyder det fra forskerne bag en omfattende undersøgelse, som konkluderer, at insekterne på globalt plan er ved at uddø.

Også i Danmark har der flere gange været slået alarm, når det gælder ikke mindst bestøvere som bier og sommerfugle. Både danske og udenlandske forskere er enige om, at noget af det vigtigste er at skabe vild natur, hvor insekterne kan leve og trives.

»Jeg er enig med rapporten i, at tabet af levesteder er mest centralt. Det er også noget, vi kan gøre noget ved herhjemme,« siger Lene Sigsgaard, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, til DR.

Ifølge lektoren har Danmark en »særlig stor udfordring«, når det gælder beskyttelse af biodiversiteten, fordi over 60 pct. af landet består af dyrkede arealer, som ikke er guf for biodiversiteten. Det betyder, at Danmark først og fremmest bliver nødt til at etablere levende hegn og give plads til naturen - både i villahaverne i byerne og på landet.

Den vurdering deler WWF Verdensnaturfonden, Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening, som på Twitter har luftet tanker om at omlægge flere arealer til vild natur for at give mere plads til de pressede insekter.

»Der er et kæmpe og akut behov for at give naturen mere plads - for at bremse insekternes dramatiske tilbagegang og give plads til alle de arter vi deler denne verden med,« skriver Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding.

Danmarks Naturfredningsforening har tidligere peget på, at nedlæggelsen af bl.a. markskel og levende hegn samt brugen af kunstgødning og pesticider er problematisk, fordi det fjerner insekternes levesteder og giver grobund for meget næringsrige planter, som kvæler de nøjsomme blomsterplanter, bier og sommerfugle lever af.

Hvis de naturlige bestøvere uddør, giver det udfordringer i forhold til fødevareproduktionen, hvor mange varer er afhængige af bestøvere som bier. Også de dyr, som lever af insekterne, kommer i fare, når antallet af insekter falder.

I Folketinget har partiet Alternativet et ønske om at udlægge al statslig skov til urørt skov for på den måde at give insekterne bedre vilkår.

»En høj, flot bøgeskov giver ikke nødvendigvis flere levesteder. Der skal være urørt skov, hvor man selvfølgelig godt må færdes, men man lader skoven være i fred. Så hvis en storm vælter træerne, lader man dem ligge. Det samme gælder for de åbne arealer. Vi vil gerne have mere urørt natur, hvor der ikke drives skovdrift eller intensivt landbrug,« siger partiets naturordfører Christian Poll, der samtidig peger på, at man vil kunne drive naturpleje med græssende dyr på de urørte områder.

Han mener også, at Danmark bør spille en »central rolle« for at få resten af verden til at øge biodiversiteten.

Lene Sigsgaard forklarer til DR, at ganske almindelige danskere kan hjælpe ved at tænke den vilde natur ind i deres haver og eksempelvis give plads til brændenælder og en rådden træstamme.

Man kan også sørge for, at bier og sommerfugle har tilstrækkelig føde i ens have ved at plante buske og træer, som tiltrækker insekter hele sæsonen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.