Annonce
Indland

Opbrud: Mette Frederiksen vil danne ren S-regering

Socialdemokratiet udelukker De Radikale fra regeringsdeltagelse, hvis magten skifter efter næste valg.

I de seneste 25 år har Socialdemokratiet haft De Radikale med i regering. Den tradition bryder S-formand Mette Frederiksen nu. Foto: Nicolai Lorenzen

Socialdemokratiet går til valg på at danne en regering uden deltagelse af De Radikale efter næste valg. Det siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som nu udstikker en garanti til vælgerne om, at en eventuel S-regering ikke vil få selskab af andre partier i den kommende valgperiode:

»Vi går efter at danne en S-mindretalsregering, såfremt mandaterne måtte tilsige det efter næste valg.«

Mette Frederiksens afløser er fundet i sikker S-bastion

Beslutningen er et brud med de seneste 25 års tradition for, at Socialdemokratiet har delt regeringskontorer med De Radikale.

Ifølge Mette Frederiksen vil en smallere regering bestående af kun Socialdemokratiet være mere manøvredygtig i en politisk virkelighed, hvor rød og blå blok er i opløsning.

»Når jeg ser ud over Folketinget i dag, ser jeg muligheder for at samarbejde med mange partier om meget. Men der er ikke ét parti, vi kan gøre det hele med,« siger hun.

Manøvredygtighed

Socialdemokratiet opstiller velfærden, det grønne område og udlændingepolitikken som tre pejlemærker, en eventuel S-regering vil styre efter. Og fordi der er uenigheder på kryds og tværs, vil partiet hellere gå solo end danne par med sine gamle venner. Især på udlændingeområdet har uenighederne med De Radikale været voksende i de seneste år. Samtidig er udlændingepolitikken blevet stadig mere vigtig for Socialdemokratiet.

»Jeg ønsker ikke at sætte mig i spidsen for et Danmark, der ikke har styr på udlændingepolitikken,« siger Mette Frederiksen, som anser den stramme udlændingepolitik og muligheden for at stramme yderligere for at være hævet over andre politikområder. Udlændingeområdet er ifølge S-formanden et spørgsmål om både sikkerhed, velfærdssamfundets fremtid og dansk økonomi.

JP mener: Højt spil i S kan sætte De Radikale fri

Den radikale leder, Morten Østergaard, fastholder, at partiet vil kræve indrømmelser. Også på udlændingeområdet:

»For mig ændrer det her ikke noget. Jeg har hele tiden været optaget af politik, ikke af poster. Derfor er min besked stadig meget klar: Man kan ikke vælge vores politik fra og vores mandater til. Hvis hun vil drive politik på DF's værdier, skal hun spørge dem, om de vil gøre hende til statsminister, for en sådan regering vil vi ikke kunne støtte.«

Med Mette Frederiksens egne ord: Derfor vil vi ikke have andre med i regering

Dermed slutter R sig til koret af støttepartier, der vil stille svære krav til Mette Frederiksen. Også Enhedslisten, SF og Alternativet forventer indrømmelser til gengæld for støtten til S-formanden i Statsministeriet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her