Annonce
Indland

Landsforeningen Downs Syndrom om Morten Jensen: Han var med til at nedbryde stereotyper

Morten Jensen var med til at give et nuanceret og unikt indblik i livet med downs syndrom, siger foreningens næstformand.

Peter Palland (til venstre) og Morten Jensen kunne i 2006 overrække ialt 70.635 kr til den Landsforeningen Downs Syndrom. Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Anders Brohus

Det er med både chok og stor sorg, at man i Landsforeningen Downs Syndrom onsdag har modtaget nyheden om, at Morten Jensen er død.

Sådan siger næstformanden i foreningen, Grete Fält-Hansen, der kan berette om et menneske med et stort hjerte og en »finurlig tilgang til tingene«, som har været med til at kvalificere debatten om downs syndrom i Danmark. I den forstand, at flere nu ved, hvad de taler om, når snakken falder på downs syndrom.

Det skyldes ifølge næstformanden bl.a. det unikke indblik, danskerne fik, da Morten Jensen allerede som 14-årig tonede frem på skærmen i TV2-programmet "Er jeg da helt gak mor?" sammen med vennen Peter Palland.

Morten Jensen fra "Morten og Peter" er død

Senere fulgte flere andre programmet med makkerparret, der havde følgeskab af journalisten Nick Horup, og Morten Jensens medvirken har været med til at løsne op for mange af de stereotyper, man støder på, når man beskæftiger sig med downs syndrom, kan Grete Fält-Hansen fortælle.

Som eksempel fremhæver hun den stereotyp, at mennesker med downs syndrom »altid er glade«. Og det er ikke tilfældet.

Det vil de fleste, der på tv har oplevet Morten Jensens frustration over at indfinde sig på »det falske sted«, kunne bevidne.

»Morten kunne blive rigtig vred og irritabel, og det var med til at vise hele det spektrum af helt almindelige menneskelige følelser, som vi alle har – og som mennesker med downs syndrom også har. Det gav et mere nuanceret billede. Det, at han og Peter var et makkerpar, var også med til at vise, hvor forskellige mennesker med downs syndrom kan være,« siger Grete Fält-Hansen.

Sammen med Nick Horup valgte Morten Jensen og Peter Palland i 2006 at give overskuddet af deres produktioner til landsforeningen, hvor Grete Fält-Hansen er næstformand.

»Det viser, at Morten også havde et stort hjerte for andre med downs syndom,« konstaterer hun.

»Morten Jensen blev 41 år. Han var tilknyttet Klub Svanen i Ringsted, hvorfra han vil blive husket som en »drillepind, der altid spredte godt humør omkring sig,« skriver Klub Svanen i på sin Facebook-side.,« skriver botilbuddet på sin Facebook-side.

Foruden en drillepind og et kendt tv-ansigt var Morten Jensen en glødende musikentusiast. Han arbejdede bl.a. som dj på værestedet Regnbuens interne radiokanal.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere
179 km i ufattelig skønhed: Her tager den grønne ø sig smukkest ud
Ringen rundt om Kerry begynder i Killarney og er en af de smukkeste ruter i Irland. En 179 km lang rundtur om Iveragh-halvøen i et evigt skiftende landskab af søer, bjerge, bakker, enge, strande, klipper og hav. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her