Fakta: Ni passager i omstridt bog kan fælde Jakob Scharf
Jakob Scharfs medvirken i bog kan have skadet statens sikkerhed. Læs her om de passager, som PET frygter.
Københavns Politi har mandag tiltalt den tidligere PET-chef Jakob Scharf for at have brudt sin tavshedspligt for udtalelser i bogen ”Syv år for PET”.
Anklagemyndigheden ønsker ikke at gøre rede for, hvilke konkrete passager i bogen der menes at udgøre et brud på Scharfs tavshedspligt.
Men tidligere har PET, der står bag politianmeldelsen, udpeget ni passager i bogen, som man finder kompromitterende.
Her følger et overblik over passagerne, der kan blive centrale i den kommende straffesag:
- I bogens første kapitel beskriver Jakob Scharf, hvordan overvågningen af terrormistænkte i den såkaldte Glasvej-sag over en længere periode drænede PET for ressourcer.
- Et andet sted i bogen røber den tidligere PET-chef, at han i september 2010 gav ordre om, at den sårede bombemand Lors Doukaev skulle likvideres, hvis han så ud til at ville forlade Ørstedsparken.
- I en passage om jagten på terroristen David Headley, der i 2009 planlagde et angreb på Jyllands-Posten, beskrives det, hvordan PET-agenter overtalte en kvindelig studerende til at udlåne sin Nørrebro-lejlighed til Headley, så de kunne installere overvågning i boligen. PET mener, at den passage afslører arbejdsmetoder og vil kunne identificere kvinden.
- På side 100 i bogen beskrives et samarbejde med de kenyanske myndigheder, som PET ikke ønskede offentliggjort.
- I kapitlet ”Operation Cyclone” udtaler Scharf, at ”mens vi arbejder med folk i den pakistanske efterretningstjeneste, er der andre folk i den samme tjeneste, som aktivt sidder og udpeger Danmark som et terrormål”.
- I omtalen af sagen om Lors Doukaev kritiserer Jakob Scharf den belgiske efterretningstjeneste: ”Det var ikke fordi, vi var imponerede over den belgiske tjeneste”, siger han blandt andet.
- PET bryder sig heller ikke om Scharfs åbenmundethed, hvad angår efterretningstjenestens praksis med at forsøge at udnytte personer, der planlægger at slutte sig til Islamisk Stat (IS).
- I bogens 13. kapitel om hjemvendte syrienkrigere omtaler den tidligere PET-chef mistanken om, at tre mænd planlagde et angreb på danske soldater, der havde kæmpet i Afghanistan.
- Jakob Scharf beskriver i et kapitel om attentatet på islamkritikeren Lars Hedegaard, hvordan PET forsøgte at hverve en 26-årig mand med kontakter i det ekstremistiske miljø.
Kilder: PET-advokat Henrik Nedergaard Thomsen samt oplysninger fra bogen ”Syv år for PET”.
/ritzau/