• Opdateret 12/03/2018 kl. 18:46

Jakob Scharf tager tiltale roligt: Jeg har været påpasselig

Anklager hævder, at udtalelser fra tidligere PET-chef kan være kompromitterende for statens sikkerhed.

Artiklens øverste billede
Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Scharf ved sin medvirken i bogen deler oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed. Foto: Ritzau Scanpix/Erik Refner

Den tidligere PET-chef Jakob Scharf, der mandag er blevet tiltalt for groft at have brudt sin tavshedspligt i forbindelse med bogen ”Syv år for PET”, kan fortsat ikke få øje på, at han har gjort noget forkert.

- Med det pres, der har været i denne sag, har det hele tiden stået mig klart, at det nok var en sag, der i sidste ende ville ende i retten, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Scharf ved sin medvirken i bogen deler oplysninger af væsentlig betydning for statens sikkerhed.

Oplysninger, som ifølge tiltalen skulle holdes hemmelige af hensyn til ”forebyggelse, efterforskning og forfølgning af lovovertrædelser”.

Men den udlægning har den tidligere PET-chef meget svært ved at se.

- Som jeg tidligere har givet udtryk for, har jeg været meget opmærksom og påpasselig i forhold til at overholde min tavshedspligt i forbindelse med mine udtalelser til bogen, siger Jakob Scharf.

Han påpeger, at efterforskerne ikke har ulejliget sig med at bede om hans syn på sagen.

- Politiets tiltalerejsning har ikke kunnet afvente min forklaring om de enkelte udtalelser. Men nu må vi så i retten gennemgå udtalelserne og ikke mindst dokumentationen punkt for punkt af, at ingen af disse udtalelser indeholder fortrolige oplysninger, siger Jakob Scharf.

I bogen ”Syv år for PET” beretter Scharf om en række konkrete terrorsager, som tidligere har været omtalt, og som har været for retten. Desuden fortæller han om samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester.

Mandag ønsker anklagemyndigheden ikke at gøre rede for, hvilke konkrete passager i bogen der menes at udgøre et brud på Scharfs tavshedspligt.

Det var PET, der tilbage i 2016 politianmeldte Scharf. Inden da var efterretningstjenesten gået til domstolene for at få stoppet bogen.

Dagbladet Politiken valgte imidlertid at trodse et fogedforbud nedlagt af Københavns Byret ved at offentliggøre hele bogen i et særtillæg.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.