Arbejdsmarkedsforsker: Øremærket barsel til mænd er nødvendigt, hvis kvinder skal tjene det samme som mænd

De danske kvinder er for flere aldersgrupper højere uddannet end mænd, men de tjener stadigvæk mindre.

Artiklens øverste billede
Øremærket barsel til mænd kan være med til at udjævne lønforskellen mellem mænd og kvinder, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Anette Borchorst. Arkivfoto

Torsdag er det Kvindernes internationale kampdag. Dagen har over 100-års historie, og blev endelig anerkendt af FN i 1975. Men hvordan står det til med ligestillingen på arbejdsmarkedet i Danmark anno 2018?

Ifølge tal fra Danmarks Statistik så er tendensen, at de danske kvinder er bedre uddannet end deres mænd. Dog tjener mændene stadigvæk mest.

Siden 2010 er andelen af kvinder mellem 30-44 år med en lang videregående uddannelse steget til 18,6 pct., imens det kun er gældende for 16,6 pct. af mændene i samme aldersgruppe. I 2016 var det kun 26,6 pct. af parrene i samme aldersgruppe, hvor kvinderne tjente mere end deres mænd.

Institutleder på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet og forsker i barsels-og forældreorlov, Anette Borchorst, peger på, at tallene viser, at kvinder ikke får det samme ud af at uddanne sig som mænd.

»En af årsagerne er forskellen på offentlig og privat ansættelse. Langt flere kvinder er ansat i den offentlige sektor. Her søger mange kvinder hen, fordi der er gode ordninger, som kan få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen,« forklarer hun.

I dag er knap to ud af tre ansatte i det private mænd og ca. 7 ud af 10 ansatte i det offentlige er kvinder, hvor lønnen er lavere end i det private for samme arbejde.

Samtidigt er det ofte kvinderne, som tager barslen, og det koster på lønchecken. Ifølge et internationalt forskningsprojekt, så koster hvert barn 10 pct. af lønnen for kvinder med børn. Det samme er ikke gældende for mænd med børn.

Ifølge Borchorst er der kun en måde at bryde den udvikling på.

Øremærket barsel til mænd.

Et forslag som Socialdemokratiet og SF bl.a. gik til valg på i 2011, men som efterfølgende blev droppet.

»Vi har mange indikationer på, at fædrene gerne vil have øremærket barsel. Mænd vil stå relativt stærkere, når de har rettighederne til barsel, som ikke kan overføres til mor. De private arbejdsgivere er vant til, at hovedparten af barslen ligger i den offentlige sektor. Kvinderne vil dermed være kortere væk fra arbejdsmarkedet, og vil dermed i mindre grad gå glip af en lønstigning.«

Er mænd bare bedre til at forhandle løn?

»Man har forsøgt at undersøge, om kvinder er dårligere til at forhandle deres egen løn end mænd, og der er ingen analyser, som bekræfter dette, men en af pointerne er, at der er mange, som ikke forhandler løn i det offentlige, hvor mange kvinder er ansat.«

Danmark har ikke haft særlige meget fokus på ulige løn, mener Borchorst. Hun peger på, at ligeløn fyldte meget lidt i Lønkommissionen, som blev nedsat af den venstreledede regering i 2008. Den havde til opgave at kortlægge, analysere og drøfte, om løn-, ansættelses- og ledelsesstrukturer i den offentlige sektor og komme med forslag til forbedringer.

Der er heller ikke mange ligelønsager i Danmark.

»Danmarks Arbejdsgiverforening siger i dag, at der ikke er ikke ulige løn. Der er bare lønforskelle. Hvis man spørger de forskellige fagforeninger til ligelønssager, så findes der næsten igen. I Danmark er der bare ikke tradition for at tale om ligeløn,« slutter Institutleder på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.