Annonce
Indland

Kattegatcentret har aflivet sin ikoniske haj

Sandtigerhajen menes at være blevet over 30 år gammel.

Kattegatcentret sandtigerhaj var centrets ældste og største. Foto: Kattegatcentret

Næsten 6,5 millioner besøgende har gennem tiden været forbi og hilse på Kattegatcentrets sandtigerhaj og fange et glimt af hans imponerende tandsæt.

Men i weekenden blev det ikoniske trækplaster aflivet. Hajen, der målte 2,5 meter, var både den største og ældste i centret.

Han har været et fast indslag i hajtanken siden begyndelsen og kom til Kattegatcentret fra Florida blot fire dage før indvielsen den 7. maj 1993.

Kattegatcentret jagter penge til pingviner

Den seneste tid har hajens helbred dog skrantet. Lørdag fik han en overdosis af et bedøvelsesmiddel, så han kunne sove stille ind.

»Vores gamle sandtigerhaj har i længere tid ligget på en nedadgående kurve rent helbredsmæssigt, og vi har gjort alt, hvad vi kunne for at behandle ham. Lørdag eftermiddag havde vi udtømt mulighederne for yderligere behandling og med alderdommen taget i betragtning, var det blevet tid til at give ham en værdig afslutning på et langt og givtigt liv,« siger kurator i Kattegatcentret, Rune Kristiansen i en pressemeddelelse.

Den præcise alder kendes ikke, men hajen menes at være blevet på den gode side af 30 år gammel. I naturen bliver sandtigerhajer typisk ca. 20-25 år, mens de kan blive op til 43 år i fangeskab.

Kattegatcentret får 4 mio. kr. ekstra i støtte

De lever i det vestlige og østlige Atlanterhav, vestlige Indiske ocean og vestlige Stillehav og ernærer sig primært med benfisk, mindre hajer, rokker, krabber, blæksprutter og hummere.

Typisk kommer sandtigerhajer fint ud af det med mennesker, hvis man ellers undlader at genere dem.

Kattegatcentret arbejder nu på at finde en erstatning for den gamle haj. Det er ikke planen, at den skal udstilles.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her