Misbrugsrådgiver efter MDMA-forgiftninger: Snak med dit barn
To piger blev i weekenden indlagt med MDMA-forgiftning. Man skal skabe tillid til sine børn, hvis man vil problemet til livs, mener Misbrugs-organisation.
En god og ærlig snak kan være løsningen, hvis du har mistanke om, at dit barn tager stoffer, lyder rådet fra Misbrugsportalen, der rådgiver misbrugere og deres pårørende.
Anbefalingen kommer i kølvandet på, to teenage-piger på henholdsvis 15 og 16 år var blevet indlagt på intensivafdelingen på sygehuset i Esbjerg lørdag morgen, efter de angiveligt havde indtaget stoffet MDMA. Samtidig er en 15-årig dreng fra Haslev på Sydsjælland tidligere på ugen død efter også at have taget MDMA.
»MDMA giver en ekstrem lykkefølelse, hvor man oplever verden, som man aldrig har gjort det før,« siger Lærke Lagdefogde-Demant, projektleder ved Misbrugsportalen.
Hun mener, at det er vigtigt at forstå de unges bevæggrunde for at tage stoffer, før man kan tale med dem om det. Det er bl.a. vigtigt at vide, at størstedelen af unge mennesker generelt tager stoffer i sociale sammenhænge, fortæller hun.
»For mange af dem handler det om at få nogle oplevelser sammen med vennerne, hvor de lærer sig selv og hinanden at kende på nye måder. Det er med til at associere stofindtaget med noget meget positiv,« siger hun.
Hvad skal man gøre, hvis man mistænker sit barn for at tage stoffer?
»Det er vigtigt, at man skaber en åbent rum, hvor man kan have en dialog med det unge menneske. Du skal fortælle dine bekymringer til dit barn og prøve at undersøge på en rolig måde, hvilke bevæggrunde der ligger bag, hvis barnet tager stoffer. Det handler om, at anerkende sit barn, når det kommer til dig og ikke skælde ud eller gå i panik«.
Kan man forebygge, at ens barn tager stoffer?
»Det tror jeg ikke. Men man kan sørge for, at man kan snakke åbent med sine børn fra en tidlig alder. Hvis tilliden er på plads, så skal de nok komme til dig, hvis de er kommet ud på et sidespor. Det er bare vigtigt, at du ikke viser, at du bliver frustreret, når dit barn åbner op omkring sine problemer. En 16-årig vil jo aldrig åbne op til sin mor, hvis han eller hun kan se, at det gør ondt på hende«
Syd- og Sønderjyllands Politi kunne søndag melde, at de to teenage-piger, der kommer fra Nordjylland, var blevet udskrevet fra hospitalet. Samtidig har politiet sigtet en 19-årig mand fra Esbjerg, der har erkendt at have overdraget stoffet til de to piger.
På Sydsjælland kunne politiet i går melde til Jyllands-Posten, at selv om Sydsjælland og Lollands-Falsters Politi havde sigtet to 17-årige drenge for at sælge MDMA til den afdøde Haslev-dreng, var det fortsat på jagt efter bagmændene til stoffet, som angiveligt skulle findes i rocker/bande-miljøet.