Annonce
Indland

Nyt gebyr rammer alle læger - ikke kun vagtlæger

Det kan også ramme læger, der for eksempel er frivillige på en festival eller i en idrætsklub.

Læger, der arbejder frivilligt på festivaller, kan også komme til at betale det nye gebyr. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Ikke kun vagtlæger bliver ramt af det nye registreringsgebyr, der har fået vagtlæger i massevis til at sige op i Region Syddanmark.

Det nye gebyr, som trådte i kraft 1. januar 2018, rammer derimod alle læger, tandlæger, fysioterapeuter og andre sundhedsfolk, der har bijobs. Det bekræfter Praktiserende Lægers Organisation (PLO) over for Jyllands-Posten.

Region kan komme i problemer: 61 vagtlæger har sagt op i protest

Tirsdag formiddag havde 61 vagtlæger i Region Syddanmark opsagt deres bijob i protest mod, at lægerne fra årsskiftet skal betale et årligt gebyr på ca. 4.000 kroner for at blive registreret som et selvstændigt behandlingssted.

Men det er altså ikke kun vagtlægerne, der skal betale gebyret. Det er alle sundhedsfolk, der har et bijob - det kan også for eksempel være læger, der er frivillige på en festival, oplyser PLO.

I det nye Bekendtgørelse om registrering af og tilsyn med offentlige behandlingssteder m.v. kan man også læse, at det er alle læger, der bliver ramt:

Her fremgår det i paragraf 1, stk. 2. at: »Private, kommunale, regionale og statslige behandlingssteder skal registrere sig i Behandlingsstedsregistret. Dog skal hvert regionsråd registrere sine sygehusenheder.«

Og det er altså registreringen af behandlingsstedet - det sted, hvor man bijobber - som koster penge for lægerne.

Det får skarp kritik fra Dansk Idrætsmedicinsk Selskab, som i en pressemeddelelse påpeger, at gebyret kommer til at gå hårdt ud over frivillige læger, der er tilknyttet idrætsforeninger og sportsklubber.

»Konsekvensen kan blive, at der f.eks. ved en hjernerystelse på fodboldbanen eller et forvredet knæ i håndboldhallen ikke er kompetente fagpersoner til stede, hvilket igen kan betyde mindre kvalificeret eller slet ingen akut behandling,« skriver Dansk Idrætsmedicinsk Selskab.

Hvis en frivillig læge for eksempel arbejder for seks forskellige ishockeyhold, vil han skulle betale gebyret på 4.000 kroner for hvert behandlingssted - altså hver klub. Det betyder 6 x 4.000 kr. = 24.000 kroner om året. Derfor kan gebyret altså løbe op, hvis man arbejder flere steder, skriver organisationen.

Styrelsen for Patientsikkerhed har dog efterfølgende gjort det klart, at man som frivillig læge kan søge om dispensation for ikke at skulle betale gebyret.

Sygeplejerske og læge: Skal vi nu sætte formalia over patientsikkerhed?

Gebyret rammer vagtlægerne særligt hårdt, fortæller vagtlægechef i Region Syddanmark Ole Holm Thomsen til Ugeskrift for Læger.

»Det her kan ikke undgå at få betydelige konsekvenser for vores vagtplanlægning. Potentialet er, at op mod 160 vagtlæger i Region Syddanmark stopper med at køre som vagtlæge,« lyder det fra Ole Holm Thomsen.

Folketinget besluttede i 2016 at indføre gebyret, som skal være med til at finansiere det risikobaserede tilsyn, der blev indført i 2017 for at styrke patientsikkerheden.

Gebyret skal betales med tilbagevirkende kraft – altså også for det år, som sluttede i søndags.

Ifølge regionsrådsformand Stephanie Lose (V) bringer gebyret selve vagtlægeordningen i fare.

»Det dur simpelthen ikke. Det er med til at bringe den syddanske lægevagtsordning i fare og vil i sidste ende svække rekrutteringen til almen praksis,« skriver hun på Facebook.

Sundhedsminister vil forhindre lægeflugt

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har nu bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at finde en løsning, der kan forhindre masseflugt fra vagtlægeordningen. Det fortæller hun til Ritzau.

»Det har aldrig har været meningen at gøre vilkårene for vagtlægeordningerne dårligere. Intentionen med lovændringen var at sikre kvaliteten i lægevagten,« siger Ellen Trane Nørby.

PLO har protesteret over det nye gebyr, men Styrelsen for Patientsikkerhed har afvist at ændre det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PLO
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her