Annonce
Indland

Forsvarsminister kalder fejl for tanketorsk: Oppositionen raser over nye F35-støjsvar

Samråd gav ingen svar på, hvorfor kritiske beregninger om kampfly blev tilbageholdt.

Trods massivt politisk pres kommer der ikke yderligere undersøgelser af, hvorfor en række kritiske støjoplysninger om de danske F35-kampfly ikke blev overgivet til Folketinget.

Det står klart efter torsdagens samråd i sagen, hvor både Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten lagde pres på regeringen for nye svar i sagen. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) beklagede forløbet, men understregede, at han ikke mener, at ministeriets folk har handlet i ond tro.

»Det er en tanketorsk. Sådan ser jeg på det. Men sådan noget må bare ikke ske, og det har jeg også undskyldt,« sagde ministeren.

Sagen kom frem da Jyllands-Posten søndag beskrev, hvordan en støjrapport med tal om, at F35-flyet larmer over de tilladte støjgrænser ved Skrydstrup, var blevet tilbageholdt i over to år overfor Folketinget, der ellers havde bedt om oplysningerne tilbage i maj 2016.

Under samrådet kom det frem, at forligskredsen bag kampflykøbet i et notat var blevet orienteret, om at F35-flyet overtrådte de tilladte støjgrænser. Dette notat blev først sendt den 20 juni 2016 til Folketinget efter beslutningen var taget om at købe de 27 kampfly. Notatet rummer dog ingen specifikke oplysninger om, hvor og hvor meget flyet støjer.

»Og det virker altså påfaldende, at nogen har forsøgt at skjule de oplysninger for resten af Folketinget og derfor bliver vi også nødt til at have vide, hvad den tidligere forsvarsminister har vidst om det her,« sagde forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

Sagen har skabt stor debat i Skrydstrup, hvor flere ejendomme nu skal eksproprieres pga. flystøj.

Derfor fastholder SF’s forsvarsordfører Holger K. Nielsens også at forløbet skal kulegraves.

»Det virker helt bevidst, at man har tilbageholdt oplysningerne om støj, fordi man først ville have flykøbet endeligt vedtaget. Denne sag er ikke død endnu,« siger Holger K. Nielsen

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her