*

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Vi skal styrke deleøkonomien i Danmark

Deleøkonomien rummer et enormt vækstpotentiale. Danmark skal derfor i front, hvad angår innovation og iværksætteri inden for deleøkonomien, så langt flere deleøkonomiske virksomheder kan blive udviklet og operere fra Danmark.

Illustration: Rina Kjeldgaard

Det er i år 10 år siden, at Apple lancerede den første iPhone, som revolutionerede markedet og gjorde os online hvor som helst og når som helst. I dag har næsten alle danskere en smartphone, og vores hverdag er blevet online og digital i en grad, som kun de færreste havde forestillet sig tilbage i 2007. Nogen begræder måske den digitale udvikling og ønsker sig tilbage til de gode gamle dage, hvor man var fri til at passe sig selv uden altid at være tilgængelig. Men de fleste ser heldigvis den digitale udvikling som noget positivt. Som noget, der gør vores hverdag lettere og giver os flere muligheder, mere indflydelse og større frihed.

Digitaliseringen bringer os også på mange måder tættere på hinanden. Med den digitale udvikling er konceptet deleøkonomi opstået, og de seneste år har vi set flere og flere deleøkonomiske forretningskoncepter blomstre op, som giver helt almindelige mennesker mulighed for at dele og handle med hinanden på en måde og i en grad, vi ikke har set før.

Regeringen vil give udlejere en gulerod for at kradse mere ind i skat

Der er som sådan ikke noget nyt ved at dele. Der er ikke noget nyt ved, at man f.eks. lejer sit sommerhus ud, giver nogen et lift i sin bil eller låner sin boremaskine ud til naboen. Det nye er, at internettet især i kombination med smartphonen gør os alle sammen i stand til på stedet at bytte, låne, leje, købe og dele ting og tid med ikke bare vores eget netværk, men med alle og enhver. Det er dét, vi kalder deleøkonomi, og det er noget, som både gavner privatøkonomien, samfundsøkonomien og miljøet.

I regeringen er vi ikke i tvivl: Deleøkonomien åbner for nogle fantastiske muligheder, som ikke må glide os af hænde på grund af regler og strukturer, der ikke følger med tiden. Når vi får muligheden for at tjene en ekstra skilling på at udleje vores bolig, mens vi selv er på ferie, eller når vi får dækket nogle omkostninger ved at tage en ekstra person med i bilen, når vi alligevel skal på familiebesøg på den anden side af Storebælt, gør det os alle sammen rigere, gladere og friere.

Det er en udvikling, vi i regeringen gerne vil omfavne. For deleøkonomi er godt for forbrugerne, der får billigere og mere fleksible tjenester i et mere gennemsigtigt marked. Det er godt for samfundsøkonomien og miljøet, fordi overskudskapaciteten – hvad enten det er biler, boliger, boremaskiner eller arbejdstimer – kan blive udnyttet langt bedre end i dag. Og det er godt for beskæftigelsen, fordi et nyt og mere fleksibelt arbejdsmarked dukker op, når digitale platforme optimerer kontakten mellem udbydere og købere.

Brian Mikkelsen: Danmark skal være et mekka for deleøkonomi

Derfor har regeringen nu præsenteret en strategi for, hvordan vi skaber vækst gennem deleøkonomi. Og vi har store ambitioner.

Deleøkonomien rummer et enormt vækstpotentiale. Danmark skal derfor i front, hvad angår innovation og iværksætteri inden for deleøkonomien, så langt flere deleøkonomiske virksomheder kan blive udviklet og operere fra Danmark. Vi har allerede lovende deleøkonomiske virksomheder som Gomore og Boatflex, men i regeringen vil vi have endnu flere. Hvis det skal ske, skal vi sørge for, at det er så nemt som muligt at starte nye deleøkonomiske forretningskoncepter op. Derfor har vi blandt andet oprettet én indgang til det offentlige, hvor deleøkonomiske virksomheder nemt og hurtigt kan få hjælp til, hvad de må og ikke må på tværs af de forskellige myndigheder. Vi skal naturligvis også sørge for, at rammerne er fleksible nok til at kunne rumme nye forretningsmodeller, og at vi sørger for at holde vores lovgivning ajour, så nye deleøkonomiske virksomheder kan opstå og vokse side om side med traditionelle virksomheder. Her skal et deleøkonomisk panel rådgive regeringen for, at vi kan følge med udviklingen og udnytte deleøkonomiens potentiale bedst muligt.

Danskerne er fortsat lidt tilbageholdende med at deltage aktivt i deleøkonomien. I dag benytter ca. hver femte dansker sig af deleøkonomien som enten brugere eller udbydere, men vi vil gerne øge incitamentet, så vi får endnu flere danskere med på vognen. Derfor vil vi blandt andet gøre det nemmere og mere økonomisk rentabelt for privatpersoner at udleje deres bil, båd og bolig.

Privat boligudlejning via tjenester som f.eks. Airbnb er i dag det største område inden for deleøkonomien, men der hersker stor forvirring om reglerne på området. Regeringen vil nu skabe klare rammer for boligudlejningen, så alle danskere får ret til at udleje deres bolig i mindst 90 dage om året, når de udlejer via en platform, som indberetter til skattemyndighederne. Den enkelte kommune kan vælge at sætte en højere grænse, men ikke en lavere.

Det vil ligesom i dag dog være en forudsætning, at der foreligger samtykke fra ens udlejer eller fra ens ejerforening, andelsboligforening eller boligfællesskab, hvor foreningens vedtægter kræver dette.

Samtidigt ensarter vi fradraget for udlejning af sommerhuse og helårsboliger og hæver det væsentligt til 36.000 kr. om året, så mange danskere vil opleve, at de må tjene flere penge på at udleje deres bolig ud, før de bliver beskattet af den ekstra indtægt. Vi indfører også et bundfradrag på 5000 kr. årligt for privat udlejning af bil og båd.

Alt sammen noget, der vil styrke deleøkonomien i Danmark og giver danskerne bedre mulighed for at tjene lidt ekstra på de ressourcer, de alligevel har overskud af.

Men deleøkonomien skal selvfølgelig ikke være en skyggeøkonomi, der opererer uden for lov og ret. Vi skal modernisere lovgivningen, så den tager højde for de muligheder og udfordringer, som deleøkonomien byder på. Vi ønsker, at deleøkonomien bidrager til fællesskabet og konkurrerer på lige vilkår med traditionelle virksomheder og nye digitale platforme.

Det er afgørende for regeringen, at der kommer styr på skattebetalingen. Derfor vil regeringen blandt andet udvikle en digital indberetningsløsning, som både digitale platforme og digitale betalingsløsninger kan anvende til at indberette oplysninger om deleøkonomiske indtægter til skattemyndighederne, ligesom vi gør de nye og forhøjede fradrag afhængige af skatteindberetning.

I Danmark har vi allerede mange af forudsætningerne for at gøre deleøkonomien til en central drivkraft for vækst og innovation i fremtidens Danmark. Vi har en stærk it-infrastruktur, vi er blandt frontløberne inden for offentlig digitalisering, vi er gode til at udvikle nye digitale forretningsmodeller, og næsten alle herhjemme har adgang til en computer eller smartphone. Samtidigt har vi en stærk tradition for tillid og nære fællesskaber i det, der populært kaldes for foreningsdanmark. Og netop tillid er én af grundstenene i deleøkonomien.

Vi tror i regeringen på, at Danmark kan blive et foregangsland, når det gælder deleøkonomi. Flere og flere danskere benytter sig af deleøkonomien, og masser af nye deleøkonomiske virksomheder blomstrer op, hvoraf nogle allerede er godt på vej til international succes. Det vil vi gerne løfte til næste niveau, og strategien for deleøkonomi er første skridt på vejen til at sikre, at deleøkonomien bliver en drivkraft for vækst i Danmark. Med strategien skaber vi klarere rammer for deleøkonomien, så lovgivningen ikke står i vejen for innovation og udvikling. Ligeledes skaber vi fundamentet for, at der kommer styr på skattebetalingen, og at deleøkonomiske virksomheder konkurrerer på samme vilkår som andre virksomheder. Vi styrker også integrationen af nye, digitale platforme i den danske arbejdsmarkedsmodel til gavn for beskæftigelsen og dansk økonomi. Og endelig giver vi danskerne bedre muligheder for at tjene penge ved at tage del i deleøkonomien.

Ny digital teknologi er nemlig vejen til et bedre og nemmere liv med større velstand for alle. Ny teknologi har den nærmest helt mirakuløse virkning, at det både gør os mere effektive, sænker omkostningerne, giver nemmere arbejdsgange, gør arbejdet lettere og øger vores konkurrenceevne til gavn for alle danskere.

Og deleøkonomien tager dette ned på et niveau, hvor vi alle sammen kan være med. Derfor sender vi nu et signal om, at Danmark ønsker at gå forrest i integreringen af deleøkonomi i samfundet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her