Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Husk, at mere end 99 pct. af fodboldfans opfører sig ordentligt

Mediemøllen kører lige nu på fuld drøn, efter en flok hooligans gik agurk på Brøndby Stadion søndag. Kravene om diverse tiltag vælter som vanligt frem. Men træder man et skridt tilbage, vil man se, at det overordnet faktisk er gået fremad med den slags problemer til kampe i Danmark.

Artiklens øverste billede
Illustration: Rasmus Sand Høyer

Hooliganisme er et mindre problem i Danmark end tidligere. Overrasket? Det kan jeg godt forstå, når du læser aviser.

Naturligvis var det, der foregik fra en flok hooligans på FCK’s afsnit i Brøndby helt uacceptabelt. Ganske som det var uacceptabelt, da Brøndby-hooligans sloges med politiet under pokalfinalen, og FCK’s ligesindede havde forsøgt at komme over til Brøndby-afstnittet inden kampen.

Men trods de har to nylige eksempler, så er det vigtigt at understrege, at det faktisk er gået fremad i forhold til ballade til fodbold i Danmark de senere år.

P1 Morgen fik denne uge tal fra Rigspolitiet om registreringer af personer i hooliganregistret de senere år. I 2015 blev 66 sat i registret, i 2016 54 og i 2017 frem til kampen i søndags var 36 sat i. Så det er sådan set ikke, fordi der er sket en eksplosiv stigning. Heller ikke selvom 20 mand skulle ryge i for ballanden i søndags.

Og ifølge Rigspolitiets egne tal tidligere på året er anholdelsestallene lavere end i ti år.

Balladen har i høj grad bevæget sig væk fra kampene – ud ”i skoven”, som man kalder det, når hooligans mødes i eksempelvis en skov eller et andet afsides sted og slås der, blandt andet i svenske skove. Det har den fordel, at det ikke rigtigt generer andre med undtagelse af en forvirret elg måske.

Det er rykket derud af flere grunde. En af dem er myndighedernes fokus på den ballade, der var mere omkring stadion for år tilbage. Samme tendens ses i mange andre lande.

Grundlæggende er jeg træt af, at det virker som om, at når noget sker i forbindelse med fodbold, så er alle forslag tilgængelige, mens almindelige kriminelle skal behandles efter den gældende lovbog.

Det er bestemt ikke kun myndighederne med hooliganregister og øget fokus, der er grund til, at der har været en nedgang i balladen ved stadion. Et eksempel er FCK, hvor der tidligere i en lang periode var en del ballade på FCK-afsnit til specielt udekampe – og en til tider aggressiv og ubehagelig stemning. Det er der med meget få undtagelser ikke længere. Brøndbys udebaneafsnit kommer jeg af indlysende grunde ikke rigtigt på, men det er også mit indtryk, at det – fraregnet nogle kampe i Parken – generelt forløber rimelig fredeligt. I begge klubbers tilfælde dog ofte med en del pyroteknik som nødblus (nej, det er ikke romerlys) brugt til at skabe stemning. Men vi skal lige skille tingene ad her. For det er bestemt ikke hovedparten af tiden, at dem, der bruger pyroteknik til at skabe stemning, også er hooligans. Det er en anden del af fankulturen – ultraskulturen – der her er tale om. Ultras er larmende, kommer i store flokke til den by, de skal spille i, og giver tydeligt udtryk for deres tilhørsforhold gennem både flag, halstørklæder, sange og tifoer. Man er ganske enkelt ikke i tvivl om, hvem de holder med.

Hooligans forsøger ofte at gå under politiets radar og vil sjældent bære farver, der identificerer dem som fans af en klub. For dem handler det som regel om at undgå at blive opdaget af politiet, da eventuelle aftaler om slagsmål med modparten i så fald bliver vanskeliggjort.

Ofte blandes de to begreber sammen i en stor pærevælling, og billeder af nødblus, der holdes helt roligt op i luften på en tribune, bringes som illustrationer på ”fodboldvold”.

Der er desværre mange simplificeringer og overdrivelser i dækningen af fodboldfans. Det er også grunden til, at stort set ingen vil tale med medierne – heller ikke det enorme fredelige flertal. Jeg ved, at det i denne uge har været mere end svært for diverse medier at få nogen i tale. Jeg selv, som mange af dem kender og stoler på, kan ikke engang få citater ud af folk efter denne her omgang ”før stormen har lagt sig”. Jeg får ting og sager at vide til baggrund, men der er ingen, der ønsker at stikke hovedet frem, fordi de ved, de ofte får en lussing retur. Det gælder også de fredelige helt almindelige fanklubber.

Når denne slags ting er sket tidligere, har der været kritik af klubberne for ikke at gøre nok for at finde frem til de skyldige. Her må man til gengæld tage hatten af for FCK’s lynhurtige arbejde. Under 24 timer senere var 20 personer identificeret og tildelt lange karantæner – desuden meddelte klubben, at man havde overdraget materialet til politiet, så en del kan nok også se frem til et hjemmebesøg fra ordensmagten.

Politiets indsats foran tribunen virkede fra et crowd safety-perspektiv fornuftigt. Altså, at de ikke stormede tribunen for at få fat i dem, der ville slås med dem. Det kunne have skabt en grim paniksituation på et tætpakket afsnit med få og små udgangsforhold. Så her valgte man altså at kapsle dem, der sloges, ind – holde dem tilbage fra banen men ikke gå ind i en voldsom konfrontation. Sikkert også fordi man udmærket vidste, at man via videoovervågningen ville kunne få fat i en stor del senere. Rart at se, fordi man også skal huske på, at hvis vi siger, der var 50-70, der sloges, så er det jo altså kun omkring 3 pct. på en tribune, der, så vidt jeg ved, var fyldt med 2.000 mennesker.

Og til normale superligakampe er det jo nærmest 100 pct., der ikke laver ballade.

Socialdemokratiets Trine Bramsen nåede vist lige at lande fra EM-finalen i Holland, før hun opførte endnu en af sine ikkegennemtænkte populismesange, hvor vel kun Karina Lorentzen og Henrik Marstals mangel på indsigt og evne til hurtige tåbelige forslag kan være med. Jeg formoder i øvrigt, at sidstnævnte i nærmeste fremtid vil foreslå, at der ikke må komme unge mænd på tribunerne.

Nu mente Bramsen, at hooligansne selv skal betale for politiets arbejde. Tidligere har omkvædet ofte gået på, at det skulle være klubberne, der skulle betale – det har både SF og Venstre tidligere foreslået.

Jeg må erklære mig overrasket over, at justitsminister Søren Pape hurtigt afviste hende. Hatten af for det. For hvordan i alverden skulle det fungere? I forvejen er der mulighed for at rejse erstatningskrav, i forbindelse med at folk begår kriminalitet. Men lige præcis fodboldfans, der dømmes for noget kriminelt, skulle så have en ekstra straf? Hvorfor skal terrordømte så ikke have en regning for alle de ressourcer, politiet har brugt på at efterforske dem og standse dem i at bombeangribe uskyldige? Det er vel trods alt værre at ville bombe Nørreport end at slå en vagt ned og kyle en tromme og en flagpind efter kampklædt politi – hvor stupidt det sidste end er.

Og hvad med Loyal to Familia, og hvad alle de forskellige bander ellers hedder? De skyder til højre og venstre, og man må formode, at det lige nu lægger et ikke ubetydeligt antal timer i afspadseringsbanken på politigården. Skal de ikke også betale for det? Grundlæggende er jeg træt af, at det virker som om, at når noget sker i forbindelse med fodbold, så er alle forslag tilgængelige, mens almindelige kriminelle skal behandles efter den gældende lovbog. Det er ikke kun i Danmark, det er tilfældet. I England flår myndighederne pas fra fans, der er i deres svar på hooliganregistret, hver gang der er en kamp i udlandet eller en slutrunde. De skyder ikke med nær så mange spredehagl, når det kommer til at masseinddrage pas fra potentielle Syrienskrigere og terrorister.

Finansieringen: Klubberne skal betale for politiets tid, har vi tit hørt. For det er jo uhørt, at der er nogen, der laver ballade til fodboldkampe – oftest uden for stadion på offentlig vej i øvrigt. Og her skal man jo bide mærke i, at klubberne altså ingen juridisk ret har til at rende og stoppe og tilbageholde folk på offentlig vej. Alle har ret til at lave en civil anholdelse, men det er nok de færreste, der fiser hen og hiver fat i en af 20 mand, der er i gang med at slås med hinanden og råber »CIVIL ANHOLDELSE«.

Husk også på, klubberne jo på ingen måde opfordrer til ballade – tværtimod. Måske lige fraregnet FCK-klovnen Uros Matic, der har siddet og liket slagsmålsbilleder på Instagram – angiveligt lagt op af en FCK-hooligan.

Ja, det koster penge at have politi til fodbold. Men det skal også understreges, at politiet meget sjældent er inde på stadion – det skulle lige være, når betjentene keder sig og sniger sig ind på en af de tomme tribuner og sidder og ser bold. I langt hovedparten af kampene ser man dem ikke. I England er der ikke engang udkommanderet politi til 50 pct. af kampene i de fire bedste rækker.

Og nu vi er ved penge, så glemmer dem, der kræver betaling ved kasse et vist også, at disse klubber er firmaer, der betaler skat. Og moms ikke mindst. Pokalfinalen kan da hurtigt have genereret 5 mio. kr. i moms alene. Så når nu Pape har afvist, at hooligansne selv skal betale, så kan han passende også afvise idéerne om, at klubberne skal betale.

Ellers må han i hvert fald være klar til at gøre det gældende for andet end fodboldklubber. En del festivaler har et stort politiopbud og tjener jo også penge.

Og har nogen rundet Loyal to Familias eller Hells Angels’ klubhuse med et girokort, fordi politiet nu igen har måttet stå i stort antal og holde øje med en af deres fester?

Distortion? Man kunne blive ved. Det gør man – naturligvis – ikke. Kun når det er fodboldfans.

Politiet har voldsmonopol i Danmark. Og det skal de blive ved med at have. Når nogen laver noget kriminelt, er det politiets opgave at tage sig af det. Det er en samfundsopgave. Som vi som samfund betaler. Hvad end vi kan lide det eller ej. Guderne skal vide, at min skat går til mange ting, jeg synes er komplet åndssvage. Eksempelvis tidlige, livslange pensioner til populistiske politikere.

Tom Carstensen har dækket fankultur i 15 år og er medforfatter til bogen ”Hooligan – De Danske Broderskaber”. Har været fast på lægterne i først B1903, siden FCK siden 1982.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.