Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Forældre skal tvinges til at vælge

I dag er det desværre sådan, at når unge kvinder vil vide mere om hpv (human papillomvirus), så stoler nogle af dem mere på jævnaldrende facebookbrugere end på speciallæger og forskere med årtiers erfaring og evidens. Det er et problem.

Artiklens øverste billede
Illustration: Rasmus Sand Høyer

Vi skal beskytte vore børn mod kræft. Uanset om beskyttelsen kommer i form af en pille eller en hpv-vaccine. Det er os – forældrene – der har det bærende ansvar. Vi skal kunne se os selv i øjnene og vide, at et fravalg af hpv (human papillomvirus)-vaccinen kan skade vore børn på længere sigt.

Lige nu bliver skræmmende få vaccineret, og der er brug for yderligere tiltag: Vi skal have sundhedspersonale ud på skolerne og holde krisemøde, hvor forældre og børn er inviteret til at høre om de konsekvenser, det har, når man vælger ikke at lade sit barn vaccinere. Som samfund har vi også et medansvar for, at få denne ekstraordinære situation på ret kurs igen. Mit forslag er at give forældrene et ”tag-stilling-kort” med hjem. Kortet skal være ufrankeret, så når forældrene har sat deres kryds og taget stilling, kan de sende det til deres praktiserende læge, og så kan lægesekretæren kontakte familien på baggrund af svaret. Målet er at tvinge forældre til at tage stilling, så vi ikke risikerer, at tallet er lavt, blot fordi forældrene ikke kan tage sig sammen til at få bestilt tid ved lægen.

I det danske mediebillede hører vi kun om de piger der mener, at de har fået symptomer af vaccinen. Jeg skal her understrege, at det er tragisk for de piger, der skal døje med symptomer, som de mener er forårsaget af vaccinen. Men den stemme, vi mangler i debatten, er moderen hvis datter døde af livmoderhalskræft, fordi hun ikke blev vaccineret med hpv-vaccinen. For det er den stemme, som vi i fremtiden vil komme til at høre, hvis ikke flere børn vaccineres med hpv-vaccinen. Det er jeg ikke i tvivl om.

Det er trist, for facebookgrupperne bliver osteklokker, hvor det farer rundt med falske nyheder, og videnskaben er forment adgang.

Hvis nogen for 10 år siden havde fortalt mig, at danske forældre skulle fravælge vaccination mod en type kræft, ville jeg ikke have troet dem. I dag er det desværre sådan, at når unge kvinder vil vide mere om hpv, så stoler nogle af dem mere på jævnaldrende facebookbrugere end speciallæger og forskere med årtiers erfaring og evidens. Det er et problem.

Vi har alle et ønske om at forstå vores egen situation, når vi er syge. Derfor er det også naturligt, at man finder sammen i fællesskaber, hvor man kan dele sine oplevelser. Men at man kan skrabe nogle hundrede sammen i en facebookgruppe, er bare ikke et videnskabeligt bevis for noget. Ingen af de unge er læger, men de vil gerne hjælpe hinanden og kan derfor ende med at bekræfte hinanden i, at de er syge, at det er en bestemt vaccination, der er årsagen, og at systemet ikke vil lytte til dem. Det er trist, for facebookgrupperne bliver osteklokker, hvor det farer rundt med falske nyheder, og videnskaben er forment adgang.

Set fra et videnskabeligt perspektiv er det måske en urimelig præmis, at man skal bruge ressourcer på at forklare noget, som man har bevist er sandt. Men videnskaben er ikke så meget værd, hvis den ikke bruges i praksis, og det gør den ikke i dag, hvad angår hpv-vacciner. Vi må anerkende, at det er et vilkår, at alle borgere får information fra flere sider og så arbejde ud fra dét. Også selv om de bliver ramt af fake news på de sociale medier. Faktum er, at en stor gruppe mennesker er åbenlyst bekymrede, og den medfølgende utryghed får dem til at fravælge vacciner. Derfor skal vi skabe en situation, hvor bekymringerne bliver håndteret.

Men det passer måske ikke de personer, som ikke stoler på autoriteter og har bildt sig selv ind, at et liv uden medicin er et renere liv. De kan sejle deres egen sø, kan man mene. Men jeg mener, at vi har et ansvar for deres børn, når nu vi kan hjælpe dem.

Derfor bør man som myndighed kraftigt overveje, om man kan genetablere en del af sin troværdighed ved at lytte mere til de bekymrede. Virkeligheden er, at de unge og deres forældre selv skal vælge vaccinen til, og derfor er det vigtigt, at deres bekymringer bliver imødekommet. Med viden, naturligvis, ikke med eftergivenhed. Vi er nødt til at tvinge forældre til at træffe et valg, vi kan ikke acceptere, at folk fravælger at give deres børn hpv-vaccinen – blot fordi det er det letteste.

Jeg er sikker på, at Undervisningsministeriet, Sundhedsministeriet, Kræftens Bekæmpelse, Sex & Samfund og andre har gode muligheder for at forberede noget kvalificeret undervisningsmateriale sammen. Og jeg mener, at man skal sende sundhedspersonale ud på de danske skoler, hvor man kan fortælle om hpv-vaccinen, og hvad den beskytter imod. Så bliver det ikke mere belejligt for forældrene. Det er dybest set ikke rart at tænke på, at man skal gøre det let for forældre at redde deres børn fra en potentielt grum skæbne. Det burde de gøre af sig selv. Men vi må prioritere børnene først og gøre, hvad vi kan, for at hjælpe dem inden for de rammer, der nu er givet.

Det er selvfølgelig ikke alle, der reagerer på at blive oplyst. En kvinde, hun var endda sygeplejerske, stillede sig for nogen tid siden frem og udtalte til DR, at myndighederne blander sig for meget ved at sende et brev ud, der minder om, at det er tid til at blive vaccineret. Jeg er uenig. Det er et udtryk for omsorg for både børnene og fællesskabet, at børn bliver vaccineret. Og det hænger fint sammen med, at vi gerne vil leve i et oplyst samfund, hvor vi beskyttes mod sygdomme.

Vi ved, at København har den ringeste tilslutning til vaccinationsprogrammet. Professor Allan Randrup Thomsen ved Københavns Universitet har udtalt, at »spelt-segmentet er en væsentlig del af den gruppe, der bevist fravælger vaccinerne. De repræsenterer en gåen tilbage til naturen og det antiautoritære. De glemmer bare, hvordan børnedødelighed var en helt naturlig ting i livet for 50-100 år siden.«

Jeg er selv mor, og har i øvrigt selv fået hpv-vaccinen, og jeg kommer aldrig til at forstå, at man ikke lader sine børn vaccinere. Jeg anerkender til fulde, at jeg ikke ved alt. Jeg anerkender også, at jeg kan være skeptisk. Men jeg kunne aldrig drømme om at lade min skepsis trumfe videnskab. Hvis man gør skepticismen til en del af sin identitet i sådan en grad, at man ikke kan overbevises af videnskab, ofrer man videnskaben i dyrkelsen af sit eget ego. Det er i sig selv en trist prioritering. Men det virkelig triste er, når det går ud over andre; når forældre kun under deres børn en håndfuld urter som skjold mod invaliderende og dødelige sygdomme. Reelt bytter de forældre deres børns sikkerhed væk for et identitetsprojekt.

Tidligere på året viste en undersøgelse, at læger og sygeplejerskers drenge oftere end andre bliver vaccineret mod hpv. Det er (endnu) ikke et tilbud fra det offentlige, og vi er heller ikke nået til, at det er den officielle anbefaling, at drenge får den. Men drenge får også kræft, af naturlige årsager ikke i den livmoder, de ikke har, men de får det blandt andet i endetarmen.

Klinikprofessor og overlæge på Rigshospitalet Christian von Buchwald har udtalt, at mundsvælgkræft i dag er lige så udbredt som livmoderhalskræft. Og at den type kræft ofte skyldes de typer af hpv-virus, man kan vaccinere imod. Desuden kan drenge også bære hpv og smitte de piger, der ikke er blevet vaccineret.

At kun 15 pct. af de 12-årige piger fra 2003 er blevet vaccineret, er skræmmende lavt. Som sundheds- og forskningsordfører fra Det Konservative Folkeparti prioriterer jeg, at der nu skal sættes ind for at gøre noget ved for problemet. Lige nu tænker vi ikke over, at vi har et problem, men når denne gruppe bliver ældre, vil vi se, at flere får livmoderhalskræft. Derfor skal der gøres noget nu. Jeg har derfor talt med fungerende sundhedsminister Karen Ellemann og foreslået, at regionerne skal udarbejde handleplaner for at komme nedgangen i hpv-vaccinen til piger til livs.

Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at fake news ikke rammer danske børns sundhed. Men det er ikke med stor optimisme, man kan se frem til den kommende årsrapport om børnevaccinationsprogrammet, selv om jeg selvfølgelig er åben for at blive positivt overrasket.

Vi lever i en forunderlig tid, hvor nogle mennesker tager deres gode helbred for givet i et sådan omfang, at de ikke vil beskytte sig mod frygtelige sygdomme. Der venter dem en grim overraskelse. Forhåbentlig kan information og genopbygget tillid betyde, at deres børn får lov til at gå fri.

Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at det ikke er den anden stemme, der i fremtiden dominerer mediebilledet. Stemmen af moderen der fravalgte at give sit barn hpv-vaccinen. Ikke fordi hun var modstander af vaccinen, men fordi hendes fravalg ikke beskyttede datteren mod livmoderhalskræft.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.