Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Forårsrengøring er tiltrængt på Christiansborg

Regeringstrekløveret er blevet noget slattent.

Artiklens øverste billede
Illustration: Rasmus Sand Høyer

Skarp lud og en stiv kost er forudsætning for en vellykket forårsrengøring.

Metoden kan anbefales på nogle af regeringskontorerne på Christiansborg. En grundig forårsrengøring efter de første 100 dage for VLAK-regeringen, den ikke særligt mundrette betegnelse for mindretalsregeringen dannet af Venstre, De Konservative og Liberal Alliance den 27. november 2016, kan anbefales.

Statsministerens bolig, Marienborg, var i november 2016 rammen om en uges intense forhandlinger, der skulle munde ud i et regeringsgrundlag.

Talrige ”vi nærmer os”- udtalelser gennem nedrullede bilvinduer blev givet, så befolkningen kunne være godt orienteret, og i pendulfart foregik det ind og ud ad indkørslen.

Trekløverregeringen var en realitet DEN 27. november 2016.

»Vi har et regeringsgrundlag, som kan skabe optimisme. Det vil sikre, at vi kan give et trygt land videre til vores børnebørn,« smilede statsministeren (7/3 BT).

Et grønt, struttende trekløver med teksten »For et friere, rigere og mere trygt Danmark« var forsiden på de 88 sider, der beskrev regeringens hensigter.

Den grønne kløver er blevet noget slatten, hvis man skal tro en meningsmåling (Megafon/TV 2 7/3), som er foretaget efter de første 100 dage.

Generelt vurderer 56 pct. af de 1.183 adspurgte personer, at regeringen står til en dundrende ørefigen med vurderingen af dens resultat som ”dårligt eller meget dårligt.”

16 pct. mener, at regeringen har klaret sig godt eller meget godt, og 25 pct. af de adspurgte mener hverken godt eller dårligt. Det mest positive, der kan siges om regeringen, er tilsyneladende, at den har overlevet i 100 dage.

Regeringsdannelsen var som et tvangsægteskab. Overlevelse og ambitioner var kræfterne bag processen.

For Søren Pape Poulsen (K) gjaldt det overlevelse for partiet, der flyder i betænkelig nærhed af spærregrænsen, og som risikerer at lide druknedøden ved et folketingsvalg. Regeringsdeltagelse var som kunstigt åndedræt.

Projektet om overlevelse for partiet er for øjeblikket tilsyneladende lykkedes. En flot andenplads på en popularitetsliste produceret i forbindelse med 100-dages ”festlighederne” indtages af den konservative minister. Han bedømmes positivt for sit arbejde i Justitsministeriet, og partiet er gået en smule frem i meningsmålinger.

For Lars Løkke Rasmussen gjaldt det overlevelse som statsminister uanset udtalelsen i 2015 ved dannelsen af Venstre-mindretalsregeringen, at han ikke ville være statsminister »for enhver pris«. Men det ville han, viste det sig.

Lars Løkke Rasmussen er den tredjemest populære minister. Det tolkes af politiske kommentatorer som acceptabelt, men det forhindrer ikke, at der er blevet sat spørgsmålstegn ved hans legendariske forhandlingstalent, og hans person belastes stadig af fortiden. Det er begrænsede resultater, han kan fremvise. 16 lovforslag er vedtaget, men ingen med afgørende liberale fingeraftryk. Det kan konstateres, at gode, liberale hensigter ikke er tilstrækkeligt til at tælle til 90 i Folketingssalen.

Der rapporteres ingen jubel fra Venstres gruppemøder for tiden, selv om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) scorer førstepladsen på popularitetslisten. 53 pct. af Venstres vælgere peger på hende som en af de bedste tre ministre, men en lille pikant detalje ved undersøgelsen afslører, at hun scorer endnu højere hos Dansk Folkepartis vælgere: 64 pct. gav hende deres stemme.

Ambitionerne lyste ud af Anders Samuelsen (LA) efter valget i 2015.

Han ville i regering. Det proklamerede han højlydt, og hans begrundelse var et flot valgresultat. Kravet blev afslået.

Her fik Danmark sin egen Donald Trump.

Anders Samuelsen skiftede krav ud med trusler om at bringe regeringen i mindretal i Folketingssalen for derved at fremtvinge et valg, som K og V af indlysende grunde ikke ønskede.

Taktikken lykkedes. Statsministerens stålsatte vilje til magten blev mør.

Anders Samuelsen valgte udenrigsministerposten.

På Trumpsk maner begrundede han sit valg med, at han formentlig var den mest erfarne og kompetente tiltrædende udenrigsminister, Danmark nogen sinde havde haft.

Han indtager en 13.-plads på popularitetslisten. Kun 23 pct. af LA’s egne vælgere mener, at han er blandt de bedste tre ministre.

Måske skulle han overveje at skrue lidt ned for den Trumpske attitude, der er meget udansk. En pinlig situation under spørgetiden i Folketingssalen, som er gået viralt, viser udenrigsministeren læse op af et forkert svar. Der gik 50 sekunder, inden han opdagede det.

Spørgeren så forvirret ud, og formanden, Pia Kjærsgaard, måtte irettesætte udenrigsministeren, som styrtede ud af Folketingssalen for at hente det korrekte dokument. Forpustet vendte han tilbage og læste det rigtige svar op.

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA), storesøster til Anders Samuelsen, er nr. otte på popularitetslisten over ministre. Lillebror kunne lære noget af storesøster. PLI!

Hendes idéer om DR’s fremtidige rolle i kultur- og mediebilledet i Danmark, ”Rapport fra en ministerpost” (6/3 JP), kunne tyde på, at her er der skrubbet rent.

Forårsrengøring er overflødig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.