Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.
  • For abonnenter

Så kan vi vel efterhånden lære det: Der er andre værdier i verden end de vestlige

Afghanistan blev et eksempel på, at man ikke forstår noget – men ikke, hvad det er, fordi det ligger uden for ens horisont. Regimets sammenbrud kom til at demonstrere vestlig blindhed for eksistens og betydning af andre værdier end egne moderne. Nu forestår en læreproces, måske begge veje.

Artiklens øverste billede
Med Taliban vandt periferien en historisk sjælden sejr over centret. Vestlig liberalisme​ er storbycentreret som afspejlet i nyhedsdækningen fra Afghanistan, hvor man sjældent forlod Kabul for at forsøge at trænge ind i tankegangen hos det fattige flertal på landet, skriver Gunnar Olesen. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Midt i det 20. århundrede voksede jeg op i et delvist førmoderne miljø med værdier som religiøs alvor og gerningsetik. Det sidste førte til arbejde med verdens fattige og ophold i bl.a. muslimske lande. Her kunne mentaliteten minde om barndommens land, hvad der gav baggrund for bedre at forstå noget af de senere års internationale politik.

Vestlig liberalisme​ er storbycentreret som afspejlet i nyhedsdækningen fra Afghanistan, hvor man sjældent forlod Kabul for at forsøge at trænge ind i tankegangen hos det fattige flertal på landet.

Mainstreamvesten er rigt på penge og fattigt på børn. Det er liberalt, materialistisk, storbycentreret og prioriterer individers og m

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen