Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.
  • For abonnenter

De færreste ofre løber skrigende væk efter en voldtægt

Behovet for nuanceret oplysning om reaktionsmønstre hos ofre for seksuelle overgreb er stort. Det viser den stærkt polariserede debat, efter at TV 2 fjernede Jes Dorph-Petersen fra skærmen, skriver stifterne af den nye forening Voldtægtsofres Vilkår.

Blandt stifterne i Voldtægtsofres Vilkår er der en, som trøstede sin voldtægtsmand, få minutter efter overgrebet var sket. En anden gav voldtægtsmanden sit telefonnummer efter overgrebet. En tredje havde frivilligt sex med gerningsmanden en måned efter voldtægten, skriver kronikørerne her. Arkivtegning: Rasmus Sand Høyer


Den stærkt polariserede debat om TV 2’s beslutning om at afbryde samarbejdet med Jes Dorph-Petersen afslører et stort behov for at udfordre den gængse opfattelse af, hvordan ofre reagerer efter seksuelle overgreb.

I Facebook-grupper og andre steder på sociale medier møder de to kvinder, som er stået frem med historier om overgreb i en intern undersøgelse på TV 2, en voldsom udskamning og mistro. De anklages for at have opdigtet historierne, fordi de ikke har anmeldt sagerne til politiet eller deres arbejdsgiver med det samme. Og den ene af kvinderne opfattes som utroværdig, fordi hun har haft en relation til Jes Dorph-Petersen efter den episode, hun beskriver som et overgreb, og som han benægter har fundet sted.

Lad os slå det fast med det samme. Ligesom langt størstedelen af dem, der har ytret sig offentligt om TV 2’s beslutning om at afbryde samarbejdet med Jes Dorph-Petersen, kan vi ikke vurdere, hvad der skete i relationen mellem studieværten og to forskellige kvindelige journalistpraktikanter for henholdsvis 18 og 20 år siden. Vi har heller ikke hverken forudsætninger for eller lyst til at forholde os til, om det er retfærdigt og rigtigt, at TV 2 ikke længere ønsker, at Jes Dorph-Petersen skal arbejde for tv-stationen.

Ingen ønsker, at der sidder uskyldige bag tremmer. Men uden for retssalene kan bagsiden af principperne blive, at ofre, som taler om overgreb, krænkelser og voldtægter, betragtes som løgnere, indtil det modsatte er bevist.

Men vi har et behov for at understrege, at den mistro og kritik, de to kvinder udsættes for, ikke alene bygger på manglende kendskab til den konkrete sag. Kritikken afspejler også en række udbredte misforståelser og myter om voldtægt. Selvom debatten om seksuelle overgreb er blevet nuanceret og kvalificeret de seneste år, er der stadig meget snævre forventninger til, hvordan et rigtigt offer reagerer. I manges øjne gør et offer fysisk modstand, løber skrigende

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.