Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Det Økologiske Råd er et fupnummer

Når Det Økologiske Råd kræver, at danskerne skal straffes for at bruge deres brændeovne, er det reelt kraftvarmeværkerne, der taler.

Læs også Det Økologiske Råds svar på dette indlæg.

Det er efterhånden sjældent, at man møder læserbrevsskribenter med Napoleonskomplekser. De er langt talrigere repræsenteret på Facebook. Den 24. februar skete det dog i JP, da Kåre Press-Kristensen, der kalder sig seniorrådgiver i et foretagende ved navn Det Økologiske Råd, slog sig op på, at »det skal koste 40 kr. i timen at fyre med en gammel brændeovn«.

Skal og skal, tænkte jeg, det bestemmer Kåre Press-Kristensen vel ikke.

Det gør han ikke, men han arbejder målrettet på at gøre det dyrt at have en brændeovn – og bruge den. Vel at mærke på et grundlag, der savner videnskabelig substans, og som antydet af Jens Meldahl (5/3) beror på skøn.

»Det er hyggeligt at varme sig ved brændeovnens skær«, fabulerer den lyriske seniorrådgiver, der tilsyneladende hverken er mere senior eller mere rådgiver, end at han tror, at folk i gamle huse, der er svære at isolere lige så godt som moderne huse, fyrer i brændeovn for hyggens skyld.

Gid det var så vel. Jeg skal hilse og sige fra folk i gamle huse, at hvis vi ikke vi tænder op i de koldeste vintermåneder, så fryser vi en vis legemsdel af – vores børn ligeså.

Men det lader ikke at betyde noget for hr. Press-Kristensen i Kompagnistræde i det indre København. Han messer videre, mens radiatoren og varmen fra de omgivende lejligheder holder temperaturen oppe.

Med kejserlig megalomani dekreterer han, at det skal koste 40 kr. i timen at fyre med en gammel brændenovn, 30 kr. i timen med en nyere brændeovn og 10 kr. i timen med en miljømærket brændeovn, hvis man bor i byen. På landet skal man kunne slippe betydeligt billigere, for henholdsvis 5 kr., 3 kr. og 1 kr. i timen. Disse afgifter kan passende indføres fra 2020, siger kejseren af varm luft.

Men jeg takker. For mandens lattervækkende arrogance fik mig at undersøge, hvad Det Økologiske Råd egentlig er for noget.

Navnet er unægtelig godt: Lige dele økologi og noget à la en officiel myndighed, men det bare staffage. Det Økologiske Råd er en privat forening med et – i øvrigt faldende – medlemstal på omkring 800 personer.

Kåre Press-Kristensens opgave er, som foreningen selv oplyser, at kontakte og holde møder med embedsmænd og politikere, og arbejder på at skabe alliancer med brancheorganisationer, NGO’er, faglige organisationer m.v. Det Økologiske Råd er med andre ord en lobbyorganisation.

For hvem og hvad, vil du sikkert gerne vide. Det skal jeg fortælle dig. Det Økologiske Råd er for en stor dels vedkommende betalt af Energifonden.

Hvad er Energifonden? Det er en såkaldt almennyttig fond, finansieret af elværker fra Thy til Vordingborg.

Energifondens formand er såmænd den gamle venstresocialist Anne Grete Holmsgaard. Vigtigere: Den forhenværende verdensomstyrter flankeres i bestyrelsen af Lars Aagaard, der er adm. direktør i Dansk Energi, dvs. erhvervs- og interesseorganisationen for energiselskaberne i Danmark.

Aha, nu dæmrer det...

Kigger man i Det Økologiske Råds nyeste årsregnskab, erfarer man, at lobbyvirksomheden i 2015 modtog 2.892.952 kr. fra Energifonden, som er klart den største enkeltdonor. Det Økologiske Råd er langt henad vejen elselskabernes lobbyvirksomhed. Bare forklædt, draperet i regnbuefarver.

Når Det Økologiske Råd kræver, at danskerne skal straffes for at bruge deres brændeovne, er det reelt kraftvarmeværkerne, der taler. Maskeret, men ikke desto mindre manifest.

Nej, det vidste du ikke, vel? Det ved du nu.

Det seneste, jeg har hørt, er, at Kåre Press-Kristensen går rundt og stemmer dørklokker i Vanløse med en partikelmåler og mener at finde belæg for, at brændeovne er udslagsgivende for dårligt indeklima i folks huse, ligesom han fortæller familier, at deres brændeovne er sundhedsskadelige.

Skorstensfejerlauget siger noget andet, og vist har også skorstensfejerne egne interesser. Men de henviser til Miljøstyrelsen, som allerede i 2012 med tal fra Statens Byggeforskningsinstitut konkluderede, at den partikelforurening en brændeovn i værste fald forårsager indendørs, ligger på niveau med den forurening, der sker, når man steger en bøf – og væsentligt under det partikelniveau, der udsendes, når familien tænder bare ét stearinlys.

Det Økologiske Råds målingerne er, såvidt jeg har forstået, finansieret af EU, under det såkaldte Clean Heat-program. Gad vide, om EU er glade for, at Det Økologiske Råd misinformerer danskerne?

Mit synspunkt er ikke, at vi bare skal se bort fra brændeovnenes forurening, især i tæt bebyggede områder, men at sætte tingene i relief i stedet for at købe en skræmmekampagne mod brændeovne, en kampagne, der tilmed er finansieret af elvarmeværkerne, som har deres egne, helt legitime interesser at pleje.

Hvad Det Økologiske Råd angår, er en helt anden sag. Det kan rende og hoppe. Det Økologiske Råd er hverken økologisk eller rådgivende, men forsøger i stedet – under bekvemmelighedsflag – at blive lovgivende.

Tillad mig et notabene: Ild og kontrollen med ild er noget af det, der i civilisatorisk forstand betegner mennesket. Menneskelige bosættelser har altid inkluderet ild og tæmningen af ild, og vores verden kan knap fungere uden ild.

Af samme grund er en brændeovn ikke blot en varmekilde eller en teknikalitet, som man kvit og frit kan belægge med afgifter eller helt forbyde, sådan som Det Økologiske Råd tilsyneladende mener. Den er kulturhistorie.

Tænk, hvis det perspektiv blev indraget i diskussionen om energi og miljø – se, det ville være vildt!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.