*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Det skal koste 40 kr. i timen at fyre i en gammel brændeovn

Forurenerne bør betale for de skader, som de påfører samfundet, derfor forureningsafgifter.

Det er hyggeligt at varme sig ved brændeovnens skær, men sundt eller godt for miljø og klima er det ikke. Forurening fra brændefyring er hvert år skyld i, at 550 danskere dør for tidligt, mens 330.000 danskere får luftvejslidelser.

Det viser den hidtil mest detaljerede forskningsrapport fra DCE ved Aarhus Universitet. Helbredsskader, der ifølge De Økonomiske Råd koster samfundet 4-6 mia. kr. årligt. Brændefyring er derved landets største kilde til sundhedsskadelig luftforurening. Samtidig udleder privat brændefyring sodpartikler, der øger global opvarmning.

Det er derfor paradoksalt, at brændefyring fremmes ved at være afgiftsfri – modsat miljørigtige opvarmningsformer. Forurenerne bør betale for de skader, som de påfører samfundet. Der bør derfor indføres forureningsafgifter på brændefyring, halmfyr og anden privat opvarmning med fast brændsel og stor forurening.

Det skal koste 40 kr. i timen

Nye fyringsenheder med typegodkendte effektive partikelfiltre kan fritages fra forureningsafgift. Derved tilskyndes borgerne til at forurene mindre. Helt i overensstemmelse med forureneren betaler-princippet. Der kan så suppleres med de generelle energiafgifter, der gælder andre energikilder.

Forureningsafgifterne bliver derved højest for gamle ovne i byer, hvor forureningen gør størst skade, og mindst for nye fyringsenheder på landet, hvor forureningen gør mindst skade. Helt konkret foreslår vi, at afgiften skal svare til værdien af de skader, som forureningen forårsager.

Dermed vil det i byer med kollektiv varmeforsyning komme til at koste 40 kr. i timen at fyre i en gammel brændeovn, 30 kr. i timen at fyre i en nyere brændeovn og 10 kr. i timen at fyre i en nyere miljømærket brændeovn. De tilsvarende afgifter pr. time på landet bliver 5 kr., 3 kr. og 1 kr. for hhv. gamle, nye og miljømærkede brændeovne.

Afgifter kan indføres fra 2020

Afgiftssatserne for halmfyr bliver væsentlig højere, mens de bliver mindre for træpillefyr. Afgiftssatserne lægger sig op ad de skader, som landets førende økonomer har beregnet, at forureningen forårsager pr. times fyring.

Vi foreslår, at afgifterne indføres fra 2020 i byer med kollektiv varmeforsyning. Her kan folk undgå afgiften ved at efterisolere og droppe brændeovnen eller købe en ny ovn og installere et effektivt filter. Med relativt billig kollektiv varme og de seneste års værdistigning i boligerne vil det være en overkommelig udgift.

Afgifterne kan så indføres på landet fra 2025, når der er gode erfaringer med afgiften. Så får folk uden for kollektiv varmeforsyning bedre tid til at efterisolere og omstille sig til miljørigtige varmekilder. Afgiften vil, selv om den er lav på landet, medvirke til at gøre miljøvenlige alternativer mere konkurrencedygtige.

Temperaturmåler i skorstenen

Antal fyringstimer aflæses af en temperaturmåler, der registrerer antal timer med over 60 grader i skorstenen. Dvs. det antal timer, fyringsenheden anvendes. Antal fyringstimer kan fjernaflæses eller evt. indberettes af beboeren og kontrolleres af skorstensfejeren. Præcis som vi kender det fra elmåleren.

Husstande, der kun fyrer med fast brændsel, kan eventuelt fritages for måler mod at betale afgifter efter fuldt forbrugstimer (maks. antal fyringstimer årligt).

De Økonomiske Råd (vismændene) bakker op om afgiftsmodellen via en temperaturmåler i skorstenen, som Det Økologiske Råd præsenterede i 2014. Skatteministeriets afgiftseksperter har også erkendt, at det er en brugbar model. Nu venter vi blot på politisk handling.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her