For alle er nytårsfyrværkeriet ikke en fest
Både mennesker og dyr lider grundet affyring af fyrværkeri. Lad os formindske det markant.
Nytåret blev som vanligt skudt ind med store mængder fyrværkeri. Det er festligt og flot. Men samtidig er det en tradition, som ikke alle nyder lige meget. F.eks. er vore firbenede venner, hundene, hestene osv., som udgangspunkt ikke synderligt begejstret for alle de høje knald, brag og lys som i en alt for lang periode desværre ligeledes er blevet en tradition.
Andre er folk f.eks. med ptsd, som ligeledes ser ind i årets afslutning med stress og angst. For den pludselige affyring af fyrværkeri aktiverer alt det negative i dem.
Og ikke at forglemme de vilde dyr, som ligeledes bliver unødigt stresset gennem alt for lang tid.
Jeg ønsker ikke at ødelægge en ellers hyggelig nytårstradition.
Salget af fyrværkeri starter allerede den 15. dec., og for alt for mange brænder det nærmest mellem fingrene inden den tilladte dato for, hvornår man må affyre det, som er fra den 27. dec. til og med den 1. jan., og derudover bliver der langt inden selve nytårsaften skudt af på må og få. Og nå ja, når de værste tømmermænd er forstummet, og der bliver fundet lidt ikke-affyret krudt i entréen dagene efter selve nytårsaften, så skal det også fyres af et sted inde i januar.
Alt sammen noget, der stresser mennesker og dyr i forskellige former. Så virkeligheden er, at i en periode på næsten tre uger ved man ikke, hvornår man bliver overrasket af en vildfaren raket eller noget fyrværkeri, der ”bare” larmer. Det er ikke rimeligt over for dem med ptsd. Og det er ikke rimeligt over for dyrene. Bl.a. læste jeg om en hund, der i ren panik var undsluppet sit halsbånd på en gåtur, var løbet fra ejeren og blevet kørt over af en bil – og dræbt. Ganske simpelt, fordi der pludselig var nytårskrudt, der var affyret uden videre varsel. Nogle løber panisk rundt. Andre gemmer sig rystende.
Jeg ønsker ikke at ødelægge en ellers hyggelig nytårstradition. Men af respekt for både mennesker og dyr, så bør vi have kortere restriktioner for, hvornår vi må både købe og affyre fyrværkeri. For på den måde kan både de, der synes, det er en fest at affyre fyrværkeri, gøre det. Og de, som ikke bryder sig om det, ved, at det trods alt er inden for en begrænset periode, at de skal tage sig særligt i akt. For hensigten med fyrværkeriet er målrettet indgangen til et nyt år. Ikke både før og efter og på alle tider af døgnet.
Derfor genfremsætter jeg og Dansk Folkeparti vores beslutningsforslag fra januar 2021, som omhandler en kortere salgsperiode af fyrværkeri, så man først kan købe fyrværkeri fra den 26. dec., og at fyrværkeriet kun må affyres på selve nytårsaften den 31. dec. fra kl. 12.00 og til den 1. januar kl. 03.00.
Sidst var der ikke flertal for det. Men med et nyt sammensat Folketing må det være tid til at rejse debatten igen. Og det gode spørgsmål må være: Hvorfor skal man egentlig kunne affyre fyrværkeri foruden nytårsaften?