Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Det hjælper ikke at gøre de unge lidt dummere og lidt mere dovne

Næsten hvert andet ungt menneske mistrives: angst, depressioner, søvnbesvær, ensomhed, spiseforstyrrelser, fortvivlelse, tristhed og hvad der ellers ligger i den tunge del af eksistensen. Det er næsten ubærligt at høre om.

Vi har godt af at stå tidligt op om morgenen, møde til tiden, være flittig, tjene egne penge, passe vores liv og vores pligter – og det har mennesker altid gjort uden at blive syge af det.

Men resultaterne fra forskningsprojektet ”Mistrivsel i lyset af tempo, præstation og psykologisering – om ny udsathed i ungdomslivet” kommer også belejligt en uges tid inde i valgkampen – med et krav til politikerne om handling. Nu! Og hvilken politiker sidder det overhørigt – for der findes ikke noget mere kalorielet valgflæsk end at ville udfri mennesker fra deres lidelser.

Politikerne skal bare huske, at det er de unge, Danmarks fremtid, der betaler prisen for deres velmenende fupnumre – som for eksempel: kulturpas til kulturoplevelser eller medlemskab i en idrætsforening på 2.000 kr. til alle unge, når de fylder 15 år (skatteyderen er den glade giver). Hvor er det dog åndssvagt, man kan gå mindst ligeså nedtrykt ud af et museum eller et teater, som man kom ind. Og udgiften til fodboldklubben kan næppe blive statens ansvar. Gratis psykologhjælp (meget generøst) til alle under 25, kortere skoledage, færre krav og test, senere mødetider, mindre fokus på præstation og karakterer.

Hold nu op! Som om det hjælper at gøre de unge lidt dummere og lidt mere dovne – i virkeligheden gør politikerne de unge en bjørnetjeneste. For det er ikke de konkrete krav, høje forventninger og karakterer, de unge segner under, tværtimod styrkes vi mennesker åndeligt set af, at der bliver forventet og krævet noget af os – at nogen tiltror os gode evner. Vi har godt af at stå tidligt op om morgenen, møde til tiden, være flittig, tjene egne penge, passe vores liv og vores pligter – og det har mennesker altid gjort uden at blive syge af det.

Det eneste parti, der har sans for, hvad mistrivslen handler om, er Liberal Alliance, der fastholder, at det ikke bare handler om politik, men om kultur og værdier – og at man ikke skal psykologisere alle problemer i ungdomslivet. Bravo! Det skal råbes fra tagene.

For årtiers dannelsestab, traditions- og autoritetsopbrud og vor tids normforandringer, normforfald og identitetspolitiske bølger skyller ind over den unge generation, der er blevet skænket definitionsretten til sig selv og sin egen identitet – og samtidig har mistet den grundlæggende fornemmelse for, hvad et menneske er. Ja, ikke noget under, at de mistrives. Jeg er helt overbevist om, at politikerne ikke kan trøste ret meget – nej, mennesket, ungt som lidt mindre ungt, skal trøste sig ved arvesynden – for elendigheden handler i høj grad også om, at samfundet skal have retvendt forståelsen af, hvad et menneske er – og hvad der er grundvilkåret for et menneskeligt liv.

Det, der skal til, er langt mere radikalt og omkalfatrende end nogle ekstra velfærdsmillioner og målsætninger – der skal nemlig forkyndes kristendom. Dét er det eneste, der for alvor kan knægte mistrivslen, perfekthedskulturen og højhastighedssamfundet. For vi er nødt til at forstå, at synden, mørket i mennesket, er vores uforståelige forudsætningen og altomfattende uforklarlige virkelighed – og ikke en mulighed, man kan tro på eller lade være.

Og synden er ikke bare en tilstand – nej, den manifesterer sig hele tiden i dét, der er vores liv – i uperfektheden og utilstrækkeligheden, i manglerne og mellemrummene, i selvoptagetheden, småligheden, sorgen, smerten, søvnmanglen og alt det andet, der er så svært – men også bare er menneskeligt. Derfor er synden »et nådigt begreb«, skriver Søren Ulrik Thomsen et sted.

Jeg er altså synder, ikke fordi jeg er mig, men fordi jeg er et menneske og deler vilkår med alle andre mennesker. Og det er både uvant og aflastede, frisættende og sandt – og det, de unge trænger til at høre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.