Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Thulesens udmelding og partilederens ABC

Politik kan være en brutal kontaktsport, som stiller enorme krav til politiske ledere og deres evne til at honorere en række krav.

Artiklens øverste billede
Da Kristian Thulesen Dahl i sidste uge valgte at melde sig ud af Dansk Folkeparti, meldte han sig samtidig ud af dansk politik. Foto: Anthon Unger.

Så forlod Kristian Thulesen Dahl politik. Gennem flere år den mest troværdige partileder, indtil DF ramte muren ved folketingsvalget i 2019. Siden startede nedslidningen, og selv om han gav alt, hvad han havde i sig, valgte Thulesen et exit fra dansk politik som ny direktør i Port of Aalborg.

Som en, der har arbejdet sammen med Thulesen Dahl fra 2020 til 22, og før det toppolitikere kan jeg bekræfte, hvor vanskeligt det er at være partiformand. Der er koldt på toppen, men udsigten er god, som Uffe Ellemann-Jensen sagde. Konstant i fokus, alt registreres, kun de stærkeste klarer mosten. Så her følger seks punkter, som den succesfulde partiformand skal rumme:

Først skal partiformanden kunne overbevise andre om egne og partiets fortræffeligheder. På kort sigt drejer det sig om daglig veltalenhed. På langt om at bygge fremgang om stringent kommunikation. Her behøves robust strategi, det er ikke nok at freestyle.

Opgaven som partileder kræver lige dele klogskab, vision, ledelseskraft og vilje til magt. Den slags egenskaber gør, at de højeste embeder er reserveret de få.

Dernæst evnen til at lede. Man kommer kun et vist stykke som skønsnakker. Partilederen skal både magte at lede en organisation med struktur, rammer og proces og samtidig have den karismatiske del, der får omgivelserne til at blive følgere. I folkevalgte organisationer er der kompleksitet og færre sanktionsmuligheder. Ledelse udfoldes ikke bare i et professionelt rum; der er kadrer af tillidsfolk og folkevalgte kolleger, hvor der skal udøves ledelse. Nogle er underordnede, andre reelt ligestillede kolleger, læs: ret urørlige konkurrenter. Uden lederevne falder det hele sammen, folk søger mod døren.

Partiformanden har typisk mange omkring sig, der hypper egne kartofler, selv vil frem, og kun få, der fortjener ubetinget tillid. Derfor giver den kloge partiformand alene de nære medarbejdere fuld frihed til at sige ham sandheden. Vel at mærke når han spørger, som Machiavelli bemærker i ”Fyrsten”.

For det tredje evnen til at sætte retning og engagere. Nye politiske tanker kommer ikke af sig selv. Kloge partiformænd har selvstændige idéer, men formår at sætte andre i gang: Et effektivt strategikontor, der kan forskellige discipliner, f.eks. hjælpe med at udfolde retning, bl.a. i form af konkrete forslag. Dette er hyppigt anvendt af regeringsbærende partier. Mette Frederiksens vej til Statsministeriet gik således i høj grad via stabschef Martin Rossen, der kunne tænke målgruppepolitik.

For det fjerde evnen til at træffe upopulære beslutninger. I coronatiden var der en del af den slags kælderkolde dispositioner. Lovgivning, der påvirker mange. Er så kompleks, at alle bliver sure, og ingen rigtig glade. Eller beslutninger om personel. At sige farvel betids til gode folk, hvis udløbsdato er nået, kan være svært på Borgen, hvor alle følger med.

For det femte at kunne fungere under pres. Alle dispositioner endevendes, og mediebilledet kan sløre den koldsindige analyse. Gentagne gange at få at vide, at man er idiot, ender med at forstyrre beslutningskraft og -vilje. Jeg har oplevet parallelvirkeligheder, hvor man i toppen af et parti eller regering har ét virkelighedsbillede, mens man i medierne ser det helt modsatte. At tøve eller sparke beslutninger til hjørne, fordi man frygter kritisk modtagelse, er tilsvarende farligt. Historien indhenter den, der kommer for sent.

Endelig evnen til at tænke flere træk frem. Partilederen behøver ikke at være skakspiller, men det hjælper. At kunne tænke i scenarier og til det føje kort-, mellem- og langsigtet dimensioner hjælper. I et rationelt rum med interne og eksterne variable. Det, man ved, og det, man ikke ved. Det er nyttigt, når man skal kende sit mandat, sit flertal, sine handlemuligheder. Ledelsesdilemmaerne står i kø.

Politik ender ofte i tragedie, som Michael Dobbs, forfatteren til ”House of Cards”, engang sagde til mig, da jeg interviewede ham til en konkurrerende avis. Politik kan være en brutal kontaktsport, og særligt hvis den spilles efter ”House of Cards”-metoden, giver det seriøse folk en afsmag fra at gå i folkestyrets tjeneste og bidrage til, at vi får et bedre, klogere og friere samfund.

Bundlinjen er, at politik ikke er for de håndsky. Opgaven som partileder kræver lige dele klogskab, vision, ledelseskraft og vilje til magt. Den slags egenskaber gør, at de højeste embeder er reserveret de få.


Jesper Beinov, adm. direktør, Dansk Gartneri, tidl. pressechef, rådgiver og redaktør

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.