Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Hvorfor har nogen en interesse i at massere virkeligheden, så den stort set ikke er virkelighed længere?

P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed.

Vi ser følgende for os: En forsker spørger en udvalgt gruppe danskere, hvor mange ikkevestlige indvandrere og efterkommere der dømmes efter straffeloven hvert år. Den gennemsnitlige respondent svarer, at det gør 20 pct. af de ikkevestlige. Det virkelige tal for 2019 er 3,5 pct.

Hurra, nu er det ”bevist”, at danskerne ikke fatter, at det går meget bedre med den der integration, end hr. og fru Danmark ved kakkelbordene forstår.

Den valgte metode nærmer sig det videnskabeligt uredelige – og hvorfor nu det? Svaret kan synes arrogant, men er ikke ment sådan. Folk, som de er flest, forstår ikke statistik. De opsøger den sjældent, og de har svært ved at aflæse den. Det er såmænd bare et faktum.

Selvfølgelig er det ikke 20 pct. af de ikkevestlige, der dømmes for kriminalitet på et enkelt år. Var det tilfældet, var både hær og hjemmeværn for længst sat ind.

Pointen er i stedet den, at når et fænomen vitterligt er til stede i alvorligt omfang – kriminalitet begået af ikkevestlige – vil den menige dansker tro, at det er en langt højere andel, der dømmes hvert år. At andelen er langt lavere, end ikke-statistikkyndige tror, siger først og fremmest noget om, at problemet netop er meget stort.

Lad os nu gå til P1 Morgens manipulation med statistikken i indslaget med Frederik Jørgensen fra Aarhus Universitet den 30/11: Fra 01:22:38 og knap 10 minutter frem kan man høre værten og forskeren tale henrevet om de reelle 3,5 pct. af de ikkevestlige, der blev dømt efter straffeloven i 2019.

Har den kyndige læser regnet ud, hvad vært og forsker ”glemte” at fortælle? Rigtigt gættet. Ikke ét ord om den afgørende sammenligning med danskere dømt efter straffeloven i 2019.

Skal vi lige finde disse tal fra Danmarks Statistik? Mandlige ikkevestlige indvandrere er i snit dobbelt så ofte som danske mænd i samme aldersgrupper dømt efter straffeloven. Mandlige ikkevestlige efterkommere er omtrent dømt tre gange så ofte efter straffeloven i forhold til tilsvarende danske mænd.

Man kan i øvrigt på side 112 i samme publikation fra Danmarks Statistik finde endnu mere hårrejsende forskelle mellem danske mænd og ikkevestlige efterkommere, helt op til uhyggelige 737 i indekstal, hvor gennemsnittet er 100.

Ingen af disse tal blev nævnt i indslaget i P1 Morgen. I stedet stod den på uhæmmet propaganda om de dumme danskere, der ikke kunne finde ud af det med de 20 og de 3,5 pct.

Hvad er dog formålet med at foretage en sådan massage af virkeligheden, at den stort set ikke er virkelighed længere? Man mærker hensigten og bliver forstemt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.