*

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Merkel skal balancere mellem flygtninge og ny højrefløj

Det indvandrerkritiske national-konservative parti Alternative für Deutschland (AfD) er blevet en overraskende ny faktor i tysk politik, som vil udfordre de konservative.

Et centralt spørgsmål i Tyskland er, om Angela Merkels kristendemo kratiske parti CDU sammen med søsterpartiet CSU kan tilbageerobre de 10 pct. vælgere, som Alternative für Deutschland tilsyneladende er i færd med at snuppe på den tyske højrefløj. Arkivfoto: Michael Probst/AP

Der er et solidt grundlag for, at Tysklands økonomiske styrke kan komme Danmark endnu mere til gavn i de kommende år. Tyskland har klaret sig virkelig godt igennem finanskrisen og hører til de allermest stabile økonomier i Europa. Alle nøgletal peger i retning af, at Tyskland også fremover vil have en solid økonomisk udvikling, og Danmark har gode kompetencer på en række for Tyskland vigtige politiske satsningsområder.

Som Danmarks vigtigste handelspartner og Europas største økonomi er Tyskland et meget væsentligt marked for dansk erhvervsliv, og de tyske ambitioner om en omstilling til grøn energi er et eksempel på, at danske kompetencer svarer til tyske satsningsområder.

Det altdominerende emne

Flygtningekrisen er fortsat det altdominerende emne i tysk politik og ser ud til at blive det i hele 2016. Tyskland modtog i 2015 mere end en million flygtninge, hvilket er en massiv udfordring ikke bare for forbundsregeringen, men også for delstaterne og kommunerne, som er under stort pres, hvad angår den praktiske håndtering af situationen.

Det centrale spørgsmål er, om CDU sammen med søsterpartiet CSU kan tilbageerobre de 10 pct. vælgere, som AfD tilsyneladende er i færd med at snuppe på den tyske højrefløj

Europapolitisk har kansleren ønsket at positionere Tyskland som et foregangsland og forsøgt at opnå større solidaritet og fælles løsninger i fordelingen af flygtningene. På trods af sine ihærdige bestræbelser har kansleren i denne sag måttet erkende, at der ikke er fælles fodslag blandt europæiske partnere om hendes linje. Dette vil blive svært at ændre i løbet af 2016.

Kansler Merkel arbejder for at begrænse flygtningestrømmen til EU og Tyskland og fastholder samtidig sin meget humanitære tilgang til flygtningekrisen. Kritikken fra CDU’s bayerske søsterparti, CSU, er stærk og må antages at fortsætte og endda vokse, så længe flygtningestrømmen fortsætter næsten uændret. CSU’s bud på en øvre grænse for Tyskland er på 200.000 flygtninge om året.

I løbet af efteråret har forbundsregeringen foretaget væsentlige stramninger af flygtninge- og asylpolitikken for at begrænse flygtningestrømmen samt gennem EU presset på for aftalen med Tyrkiet. Hidtil uden de ønskede resultater. Med de seneste ugers tal vil Tyskland også i år modtage over en million flygtninge. I den tyske befolkning og i den politiske debat er der bekymring for, at forbundsregeringens initiativer ikke er tilstrækkelige til at løfte opgaven.

Overraskende ny faktor

Som følge af situationen er det indvandrerkritiske national-konservative parti Alternative für Deutschland (AfD) blevet en overraskende ny faktor i tysk politik. AfD har på kort tid opnået ca. 10 pct. i meningsmålingerne og dermed gjort op med den årelange stabile indenrigspolitiske balance mellem de etablerede partier. Merkels personlige popularitet har i 10 år været stabil og meget høj, men på det seneste er den faktisk svundet.

Én af kanslerens store indenrigspolitiske udfordringer bliver at dække den flanke mod højre af, som AfD i disse måneder tilsyneladende drager stor fordel af. Det centrale spørgsmål er, om kanslerens kristendemokratiske parti CDU sammen med søsterpartiet CSU kan tilbageerobre de 10 pct. vælgere, som AfD tilsyneladende er i færd med at snuppe på den tyske højrefløj.

Dette vil skulle ske i et år, hvor det er usikkert, hvor mange flygtninge der kommer til Europa, og hvilke begrænsninger regeringens politik sikrer i tilstrømningen af flygtninge.

Flygtningedebatten bevæger sig i øjeblikket ind i en ny fase, hvor der efter lang tids holdningspræget debat nu også fokuseres på handlinger og løsninger. Integrationen af de mange flygtninge bliver her utvivlsomt en stor opgave at løfte selv for en politisk stærk, økonomisk solid og velorganiseret nation som Tyskland.

Ambassadørens krystalkugle

I den kommende tid vil en række af Danmarks ambassadører give deres bud på, hvad vi kan vente os af 2016. De vil se tilbage og frem og identificere tendenser og udviklinger, som vi skal være opmærksomme på i det kommende år.

På det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område ses der klare og positive tendenser til, at Tyskland i stigende grad er parat til at påtage sig et større ansvar. Forbundsdagen godkendte for nylig det p.t. mest omfattende tyske militære engagement, som bl.a. sender tyske lufttanknings- og Tornado-fly på vingerne i Syrien. Et bidrag, der skal hjælpe med rekognoscering og måludpegning for den internationale koalitions kampfly.

Beslutningen, som blev truffet i solidaritet med Frankrig efter terrorangrebene i Paris, var ligeledes en mulighed for Merkel til at vise, at Tyskland er en troværdig, handlekraftig partner, der tager sin del af ansvaret i kampen mod den internationale terrorisme – også på traditionelt ømtålelige områder som den ”hårde” sikkerhedspolitik.

Denne tendens afspejles ligeledes i de tyske indsatser i Afghanistan, Nordirak og Mali. Merkel har sammen med Frankrigs præsident desuden påtaget sig lederskabet for håndteringen af konflikten mellem Rusland og Ukraine, og det var som bekendt også Merkel og finansminister Schäuble, der sidste år pressede på og sikrede en aftale med Grækenland, da eurokrisen kogte.

Den rette balance

I Berlin forsøger man at finde den rette balance mellem diplomatiske løsninger og bidrag med militære midler, når de udenrigspolitiske realiteter kræver det. Tysklands udenrigspolitiske tilpasning skyldes ikke alene ønsket om at blive set som en seriøs og troværdig partner, men er også et udtryk for nødvendigheden af at kunne trække på solidariteten fra landets europæiske partnere i andre sammenhænge.

Tyskland har i lyset af udviklingen i Frankrig og Storbritannien i de senere år fået tildelt en europæisk lederrolle. Uanset denne nye rolle hverken kan eller vil Tyskland svinge taktstokken i Europa alene, men altid arbejde for fælles løsninger i EU- og Nato-regi.

I det nye år venter en række krævende indenrigs- såvel som udenrigspolitiske udfordringer. Både Tyskland og Danmark har behov for et stærkt Europa særligt i en tid, da en række fundamentale udfordringer pludselig tester sammenhængskraften i det europæiske samarbejde. Udover flygtningekrisen vil de EU-kritiske strømninger i en række europæiske lande fortsat udgøre en væsentlig problemstilling for fremtidens Europa.

Et særligt spørgsmål knytter sig til Storbritanniens fremtidige rolle. Dertil kommer, at den finansielle krise i Grækenland ikke er overstået, og EU vil fremover skulle holde et vågent øje med udviklingen i Athen.

Også på de indenrigspolitiske linjer går Tyskland en vigtig tid i møde. De kommende delstatsvalg i Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, og Sachsen-Anhalt vil give en indikation på, i hvilken retning de politiske vinde blæser forud for valget til Forbundsdagen i 2017.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Kaos-regeringens finanslov gør Danmark fattigere

Christian Rabjerg Madsen
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere.

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her