Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Kan Xi Jinping magte bølgen af forandringer?

Præsidenten har afskediget snesevis af højtstående parti- og militærchefer og fået sig nogle indflydelsesrige fjender i samme ombæring.

Artiklens øverste billede
Der var tid til hygge og afslapning, da den britiske premierminister, David Cameron, tog den kinesiske præsident, Xi Jinping, med på pub for en uge siden under sidstnævntes besøg i Storbritannien. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth/AP

Det var, som om nogle af luksusforretningerne langs Des Voeux Road i Hongkong til tider næsten var blottet for kinesiske kunder i den forgangne weekend. Der er kampagne mod korruption på det kinesiske fastland, så tiden er åbenbart ikke til, at kinesere kaster sig ud i et iøjnefaldende forbrug.

”Partiet strammer grebet om afvigende holdninger” lød en artikeloverskrift i avisen South China Morning Post i fredags. Ifølge artiklen omfatter det kinesiske kommunistpartis seneste regler forbud mod golf, grådighed, klikedannelse i partiet og »upassende seksuelle forhold«. Det er i tilgift til et generelt dekret imod »upassende kritik af vigtig partipolitik, der skader samhørigheden i partiet«.

Det er omskiftelige tider for Kina. Præsident Xi Jinping var tilsyneladende ovenpå under sit nylige, overdådige statsbesøg i USA og Storbritannien, men han er vendt hjem til et land med en økonomi i aftagen og et foranderligt politisk klima. Ifølge nogle iagttagere af Kina afspejler situationen større politisk usikkerhed, end landet har oplevet i årtier.

Den politiske uro er et resultat af Xi Jinpings indædte forsøg på at tilintetgøre den bestikkelseskultur, som han frygter kan undergrave kommunistpartiets greb om magten. Han forsøger, hvad der kan ligne en ufatteligt modstridende politik – at slække statens greb om markedsøkonomien og samtidig stramme partidisciplinen. Embedsmænd i partiet siges at være urolige og usikre på, hvilken vej de skal gå.

Det er en skrøbelig balanceakt, han har begivet sig ud på – i form af at skabe en strøm af forandringer og samtidig forsøge at kontrollere den.

Xi Jinping har konsolideret magten hurtigere og i mere udstrakt grad end nogen kinesisk leder siden Deng Xiaoping. Eksternt gælder det udenrigspolitikken. Internt gælder det omfattende korruptionsbekæmpelse, bemærker en amerikansk efterretningsmedarbejder.

Men medaljen har en bagside. Xi Jinping har afskediget snesevis af højtstående parti- og militærchefer og fået sig nogle indflydelsesrige fjender i samme ombæring. Fremtrædende ofre for udrensningen tæller tidligere sikkerhedschef Zhou Yongkang og general Guo Boxiong, der var næstformand for Den Centrale Militærkommission.

Xi Jinping har strammet sin personlige kontrol med forsvaret og sikkerhedsstyrkerne.

Siden 2012 er mere end halvdelen af de 205 medlemmer af kommunistpartiets centralkomité flyttet til andre stillinger eller er blevet afskediget, skrev avisen Folkets Dagblad forleden.

Disse tiltag har fået sladderen til at løbe og bl.a. affødt ubekræftede rygter om kup og mordforsøg. Rygterne tog fart i 2012, da Xi Jinping ikke dukkede op til et møde med daværende udenrigsminister Hillary Clinton.

Xi Jinping har strammet sin personlige kontrol med forsvaret og sikkerhedsstyrkerne. South China Morning Post skrev i marts, at han havde udskiftet den mangeårige leder af sin gruppe af livvagter. Kina-iagttagere rystede på hovedet ad de loyalitetstilkendegivelser, som han modtog i fjor fra talrige generaler. Hvorfor afkræve nogen et sådant løfte, medmindre man er bekymret? Men begge skridt kunne også ses som tegn på Xi Jinpings magt.

»Et sådant usikkerhedsniveau, forårsaget af systemet, har vi ikke set i de seneste 40 år,« siger David Lampton fra Johns Hopkins-universitetet i USA.

Kurt Campbell, der var Obama-styrets førende Asien-kyndige i Barack Obamas første fire år som præsident, noterer sig det ironiske i, at sladder om internationale sammensværgelser nu er næsten lige så almindelig i Kina som i det lukkede nordkoreanske samfund.

»Jeg hører et nyt rygte hver uge,« siger han. Disse historier siger mere om samfundsforholdene i Xi Jinpings Kina – den usikkerhed, der udvikles i et samfund, hvor informationer styres så stramt – end noget andet, hævder han. »Mange af disse historier skyldes et yderst anspændt politisk miljø i Beijing. (...) Intet tyder på, at (Xi) frygter for sit liv,« siger Kurt Campbell.

Det kinesiske kommunistpartis centralkomité holder sit årlige plenarmøde i denne uge, og Xi Jinping får nye muligheder for at sætte sit præg ved at udnævne forbundsfæller til nøgleposter i partiet i Shanghai og Tianjin og til Den Centrale Militærkommission. I forvejen har han et stærkere greb om magten end nogen forgænger.

Det er en skrøbelig balanceakt, han har begivet sig ud på – i form af at skabe en strøm af forandringer og samtidig forsøge at kontrollere den.

David Ignatius er kommentator ved The Washington Post.
© The Washington Post

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.