Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

Anerkend Palæstina som stat

Danmark skal følge Sveriges vej.

Artiklens øverste billede

Det vakte opsigt, men også kritik, da den svenske regering for nylig anerkendte Palæstina som stat. Udenrigsminister Margot Wallström var imidlertid krystalklar, da hun i Dagens Nyheter 30/10 argumenterede for beslutningen: Den vil styrke de moderate kræfter blandt palæstinenserne, den vil gøre relationerne mellem parterne mindre ulige, og den vil skabe håb og tro på fremtiden blandt unge palæstinensere.

Den israelske regering har protesteret voldsomt og udløst en mindre diplomatisk krise i forhold til Sverige. Israel hævder, at en palæstinensisk stat kun kan blive en realitet, hvis den anerkendes af Israel, og at beslutningen i øvrigt styrker de ekstreme kræfter i Hamas.

Man kunne ønske, at Israel kiggede lidt i sin egen historie. For da Israel blev anerkendt i 1948, blev palæstinenserne end ikke spurgt, og de arabiske nabolande var direkte imod. Det forhindrede heldigvis ikke en anerkendelse. På den baggrund er det imidlertid svært at se det rimelige i Israels påberåbelse af en vetoret i forhold til omverdenens anerkendelse af Palæstina.

Det hævdes, at en anerkendelse vil være et slag i luften, fordi det ikke ændrer ved det faktum, at Israel fortsat koloniserer Palæstina.

Den israelske regering har protesteret voldsomt.

Men det skal her erindres, at det er den moderate præsident Abbas, som har anmodet det internationale samfund om at anerkende Palæstina. For ham er det et vigtigt skridt: Det vil give ham større autoritet blandt palæstinenserne, og det vil stille ham stærkere i forhandlingerne med Israel.

Begge dele er vigtigt. Israels manglende vilje til reelle forhandlinger og de vedvarende nye bosættelser har svækket ham blandt almindelige palæstinensere. Hvad skal man med en præsident, der ikke kan skabe resultater ved forhandlingsbordet? Hvorfor så ikke i stedet støtte Hamas, der ikke har illusioner om forhandlinger? Man kan have Israel mistænkt for at have den samme tilgang: Hvorfor give indrømmelser til en Abbas, som mister autoritet?

Argumenterne bider sig selv i halen, men tilgangen er den lige vej til helvede for Israel selv. For Israel kan ikke overleve som stat, medmindre der kommer en fredsløsning med palæstinenserne, der omfatter en selvstændig og levedygtig palæstinensisk stat. Og en sådan løsning kan kun sikres af de moderate palæstinensere.

Situationen er på det seneste blevet ganske meget forværret. Efter sommerens voldsspiral i Gaza er fokus nu rettet imod det religiøse epicenter i Jerusalem, hvor jøder, muslimer og kristne gennem årene har fundet en modus vivendi.

Situationen udviklede sig, da Israel afspærrede adgangen til Al-Aqsa-moskéen som svar på drabet på en jødisk religiøs ekstremist. Det eksploderede efterfølgende, da to palæstinensere brød ind i en synagoge og gennemførte en regulær massakre på de bedende jøder. Volden er siden trappet op, og for at føje spot til skade har den israelske regering besluttet at fremsætte et lovforslag, som vil gøre ikkejøder til andenrangsborgere i Israel. Samtidig med at Hamas hepper på de terrorister, som lader uskyldige israelere gælde for den israelske regerings politik.

I dette inferno af vold og fanatisme er det nødvendigt med besindighed, og hos palæstinenserne er det kun Abbas, der kan levere det.

Israels vedvarende indvending er, at man ikke kan få tilstrækkelige sikkerhedsgarantier. Men intet giver så lidt sikkerhed som den nuværende situation. Israel slår hårdt igen over for de palæstinensiske angreb. Militæret sættes ind. Huse jævnes med jorden. Livet på Vestbredden er blevet et helvede for almindelige mennesker. Alt imens den israelske regering fortsætter med at støtte nye bosættelser, som gør en fredsløsning stadig mere håbløs.

Alt det skaber et had, som ingen regering i længden kan inddæmme. Den israelske fremfærd gør på ingen måde Hamas og andre ekstreme grupper ansvarsløse for terrorhandlinger, som dræber civile israelere. Også den israelske mor har krav på at kunne bringe sit barn i børnehave uden at blive ramt af en Hamas-raket, men det er ikke en konflikt mellem to lige parter. Israel er besættelsesmagten og besidder en skræmmende militær styrke. Det er Israel, som har magten til at indlede reelle fredsforhandlinger.

Den nuværende udvikling er aldeles sprængfarlig og kan løbe ud af kontrol, hvis den ikke inddæmmes. Det forudsætter forhandlinger, som kun kan lykkes, hvis Abbas og de moderate palæstinensere får større styrke. Abbas har bedt omverdenen om at anerkende Palæstina som stat. Den opfordring bør også Danmark følge.

Holger K. Nielsen (SF) er tidligere udenrigsminister.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.