Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.
  • For abonnenter

Europa skal støtte dem, der rammes af autokraternes økonomiske afpresning

Hvis Litauen bliver tvunget til at trække sig fra konflikten med Kina, vil verdens autokrater og diktatorer se, at afpresning og bøllemetoder virker.

Artiklens øverste billede
EU-medlemslandet Litauen har, efter at det oprettede et repræsentationskontor for Taiwan i sin hovedstad, Vilnius, været underlagt økonomisk afpresning fra Beijing. Her bør EU samlet bakke op om Litauen, da det ellers vil vise verdens autokrater, at afpresning og bøllemetoder virker, mener Anders Fogh Rasmussen. Arkivtegning: Bo Bojesen Nielsen

Økonomisk afpresning er blevet autokraternes foretrukne våben. Særligt Kina bruger sin økonomiske styrke til at vride armen om på stater og store virksomheder – fra afstraffelse af australske vinproducenter til boykot af europæiske tøjproducenter, der slår alarm om tvangsarbejde.

I dag ser vi, at dette våben bliver målrettet med hidtil uset intensitet mod en EU-medlemsstat og en Nato-allieret: Litauen. Det sker, efter at Litauen gav Taiwan lov til at åbne et repræsentati

Andre læser

Mest læste

Del artiklen