Annonce

Dette er et internationalt debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Mexicos økonomi nyder godt af frihandelsaftaler

En række vigtige politiske begivenheder i 2018 kan blive afgørende for den fremtidige udvikling i det mellemamerikanske land.

Når millioner af amerikanere i næste uge sætter sig foran tv-skærmene for at se det årlige højdepunkt i amerikansk fodbold, Super Bowl, vil der være vigtige mexicanske ingredienser involveret: mexicansk avocado og mexicansk produceret øl. Foto: AP

Ambassadørens krystalkugle
  • En række af Danmarks ambassadører giver i Jyllands-Posten deres bud på, hvad vi kan vente os i 2018.
  • De ser tilbage og frem og identificerer tendenser og udviklingen, som vi skal være opmærksomme på i det kommende år.

For Mexico, verdens 15. største økonomi, bliver 2018 på flere områder et afgørende år. Ud over præsident- og kongresvalg den 1. juli skal genforhandlingerne om den nordamerikanske frihandelsaftale (Nafta) mellem USA, Canada og Mexico gerne falde på plads. Mexico er som udgangspunkt positiv over for USA’s krav om en genforhandling af den 24 år gamle handelsaftale, der på mange punkter er forældet.

Derfor er Mexico også gået aktivt ind i forhandlingerne om en moderne og opgraderet aftale, der vil konsolidere Mexicos position som et af verdens mest frihandelsorienterede lande med hele 10 frihandelsaftaler omfattende i alt 45 lande, herunder EU. En opgraderet Nafta skal helst øge antallet af varer uden told. Skal forbedre toldprocedurer og grænsepassage, og klimaet for små- og mellemstore virksomheder. Aftalen skal tage højde for dagens meget integrerede værdikæder i industriproduktionen i Nordamerika.

De hidtidige syv forhandlingsrunder har været meget vanskelige. Ikke mindst pga. valgåret vil den mexicanske regering have meget svært ved at imødekomme amerikanske krav til Nafta, som øger protektionismen. Mexico har desuden svært ved at se, at det er en mexicansk opgave at bidrage til at nedbringe det store amerikanske handelsbalanceunderskud, der i 2016 var på knapt 391 mia. kr.

Ingen tvivl om, at der er meget på spil for Mexico. Mexicos økonomi har nydt godt af Nafta og via denne blevet integreret i den globale økonomi, men Mexicos afhængighed af USA er også vokset. I 2016 udgjorde eksporten til USA hele 80 pct. af Mexicos samlede eksport. Handlen går selvsagt også den anden vej, og Mexico er i dag USA’s tredjestørste samhandelspartner.

Men hvor står Mexico, hvis genforhandlingerne af Nafta falder på gulvet? Er der en plan B, og vil det udløse en økonomisk krise?

Den mexicanske plan er at udbygge antallet af frihandelsaftaler og sprede den årlige eksport til USA på 1.831 mia. kr. ud på flere lande.

Denne strategi afsøges aktivt sideløbende med Nafta-forhandlingerne. Således forhandler Mexico og EU om en opgradering af den 18 år gamle globalaftale, der også omfatter en frihandelsaftale. Desuden ønsker Mexico en frihandelsaftale med Brasilien og Argentina.

Uden Nafta må det tillige forventes, at mexicansk erhvervsliv vil føle sig presset til at erstatte den store import af især amerikanske landbrugsvarer og brændstof/gas med tilsvarende fra EU, Rusland, Sydamerika og Oceanien. Det kan skabe nye muligheder for danske eksportvirksomheder.

Mexicos økonomi vil blive berørt, hvis Nafta ophører. Men billedet er ikke entydigt. På kort sigt forventes den økonomiske vækst og eksporten til USA at falde, men flere års stabil økonomisk politik og gennemførte reformer vil bidrage til at begrænse konsekvenserne.

Når millioner af amerikanere i næste uge sætter sig foran tv-skærmene for at se det årlige højdepunkt i amerikansk fodbold, Super Bowl, vil der være vigtige mexicanske ingredienser involveret: mexicansk avocado og mexicansk produceret øl. Alene denne dag under Super Bowl anvendes 47 tons avocado til den populære snack guacamole, og 80 pct. er importeret fra Mexico.

Dette er ét af mange eksempler på de tætte bånd mellem de to lande. Et andet er det faktum, at ca. 36 millioner personer eller ca. 11 pct. af befolkningen i USA stammer fra Mexico.

I Mexico er håbet, at de omfattende sociale, kulturelle og erhvervsmæssige bånd i Nordamerika vil kunne være med til at sikre en for alle tre lande succesfuld videreførelse af Nafta.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Rapport sår tvivl om gevinsten ved handelsaftaler
Europæiske virksomheder bruge ofte ikke de lukrative frihandelsaftaler, som EU møjsommeligt forhandler med lande som Mexico og Sydkorea, viser ny rapport. Det viser, at aftalerne ofte måske er lavet mere for politikernes egen skyld, vurderer ekspert.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her