Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Lad private erstatte de privatpraktiserende læger

Regeringen bør gøre det nemmere for private aktører at drive lægepraksis.

Jeg hverken håber eller tror, at den borgerlige trekløverregering vil imødekomme koret af socialdemokratiske regionspolitikere og embedsmænd i Danske Regioner, som vil løse lægemanglen i Danmark med flere offentligt drevne regionsklinikker. Det offentlige skal ikke krabbe sig yderligere ind på et område, som hidtil har været drevet af private.

I dag skal et såkaldt ydernummer, hvilket vil sige det nummer, som giver tilladelse til at yde behandlinger for den offentlige sygesikring, sendes i udbud blandt private sundhedsleverandører, hvis ingen almindelige praktiserende læger vil eller kan påtage sig opgaven. Slår det også fejl, kan en region etablere en offentligt drevet klinik.

Men inden man når til at lempe mulighederne for regionsklinikker, bør regeringen i stedet gennemgå den eksisterende lovgivning og gøre det nemmere for private aktører at byde på og drive privat praksis.

Med den nuværende lovgivning kan de praktiserende lægers organisation (PLO) eksempelvis reelt kaste et vetokort når som helst i en udbudsproces og besætte et ledigt ydernummer med en af deres egne læger. Lignende favorable vilkår findes næppe for andre typer af virksomheder, når de byder på offentlige opgaver. Og det er i hvert fald ikke en fair konkurrencesituation.

PLO har monopol

I dag er PLO som noget helt særligt for en interesseorganisation skrevet ind i dansk lovgivning og har dermed monopol på at sidde med i forskellige samarbejdsfora, hvor man blandt andet ser på udfordringen med lægedækning. Det er i det hele taget noget særegent, at en organisation af private virksomheder, som løser opgaver for det offentlige, sidder med helt inde i kernen af drøftelserne om tilrettelæggelse af de selvsamme skatteyderfinansierede opgaver.

Som minimum bør PLO’s monopol på at blive inddraget i planlægningen af praksissektoren brydes og suppleres af andre sundhedsaktører, som på lige fod kan være med til at pege på løsninger for eksempel i tilfældet af manglen på praksislæger.

Længere kontrakter til private

Hvor en PLO-læge i praksis kan sidde på et ydernummer hele sit arbejdsliv, kan andre private aktører kun drive en klinik i fire år med mulighed for forlængelse i to plus to år. Skal man gøre det mere attraktivt at byde ind på ledige ydernumre, bør regeringen se på muligheden for at give private aktører længere kontrakter.

Endelig bør regeringen specifikt åbne for, at regionerne ikke partout skal udbyde et ydernummer 1:1 i form af en spejling af den PLO-praksis, som i øvrigt ikke kunne besættes. I stedet bør man regionalt kunne definere en ny ramme for udbuddet for eksempel i form af udvidede åbningstider og nye opgaver såsom rehabilitering og genoptræning afhængig af udfordringerne i det pågældende lokalområde.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.