Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fjernvarmen bliver 1,5 mia. kr. dyrere

Folketinget har vedtaget, at fjernvarmeselskaberne mister 1,5 mia. kr. fra deres kraftvarmeenheder med udgangen af 2018. Det falder tidsmæssigt sammen med, at samme fjernvarmeværker skal effektivisere for 0,5 mia. kr. i 2020. Det giver slet ikke mening.

Tilbage i 2004 vedtog Folketinget at indføre et såkaldt grundbeløb for landets kraftvarmeværker som kompensation for, at el derefter skulle sælges på det frie marked. En af forudsætningerne var, at elprisen ville stige over årene, og at selskabernes økonomi derfor ville være på plads efter 15 år. Nu udløber de 15 år snart, nærmere bestemt med 2018.

I mellemtiden har det samme folketing ydet støtte til at opstille ganske mange vindmøller. Dermed har vi fået ekstra elproduktion til en øget konkurrence i markedet. Resultatet er markant faldende elpriser, særligt de seneste år. Kraftvarmeværkerne er derfor hårdt trængt, selvom de fortsat forventes at levere høj forsyningssikkerhed ved at overtage elproduktionen, når det ikke blæser.

Forudsætningen er væk

Med 2018 bortfalder det såkaldte grundbeløb, som værkerne modtager for at være klar til elproduktion. Samlet set betyder det, at værkerne mister 1,5 mia. kr., hvorfor fjernvarmeprisen bliver dyrere, når der ikke længere er indkomst fra elproduktionen eller elberedskabet. For den enkelte fjernvarmekunde vil det typisk betyde en stigning i den årlige regning på 4.300 kr. Og for forsyningssikkerheden vil vi risikere lukninger af 250 decentrale kraftvarmeværker. Fra Dansk Fjernvarmes side har vi rejst denne problemstilling over for skiftende regeringer og Folketinget. Der lyttes, men reageres ikke; grundbeløbet fjernes, selvom den afgørende forudsætning, de stigende elpriser, ikke har fundet sted.

Samme folketing vil gerne gøre fjernvarmesektoren mere effektiv. Derfor forhandles der netop nu om et nyt system med benchmarking og dokumentation, for at fjernvarmeselskaberne i 2020 kan blive for 0,5 mia. mere effektive. Det er sådan set fair nok.

Men den helt store udfordring er det tidsmæssige sammenfald. 2019 bliver et skrækkeligt år for fjernvarmesektoren og fjernvarmekunderne, når de manglende 1,5 mia. kr. betyder lukning af kraftvarmeenheder, stigende varmepriser og markant ændrede vilkår. 2019 bliver nemlig også det år, hvor selv samme selskaber skal gennemføre effektiviseringer for 0,5 mia. kr. på de samme anlæg, som lukkes ned, og på de samme varmepriser, som eksploderer med 4.300 kr. for hver kunde. Det giver slet ikke mening.

Ny regulering af sektoren

Der arbejdes med en række initiativer for at sikre overlevelse af de vigtige elproducerende kraftvarmeenheder. Der arbejdes med omlægning af afgifterne til en grøn fremtid, og der arbejdes med ny regulering af fjernvarmesektoren. Det vil være fornuftigt, om alle disse initiativer kan falde på plads og blive implementeret, før man lægger et tungt effektiviseringskrav på sektoren.

Det giver kun mening at stille krav over for morgendagens fjernvarmesektor og ikke fortidens.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.