Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Den økonomiske støtte til partierne skal begrænses

Det skal ikke være muligt at tænke økonomisk og profitere på ikke at blive valgt.

Artiklens øverste billede
For at være opstillingsberettiget som parti ved det kommende folketingsvalg kræves kun 20.182 vælgererklæringer. Opstilling som enkeltperson/løsgænger i en kreds kræver 150-200 anbefalere. Arkivilustration: Rasmus Sand Høyer

Partistøtten skal begrænses. Partier, der ikke opnår valg af kandidater, skal ikke i den efterfølgende valgperiode modtage partistøtte.

Det skal ikke være muligt at tænke økonomisk/kommercielt i at opstille til et valg – og profitere på ikke at blive valgt. Det skævvrider demokratiet, at man som ikke-valgt parti – i mange tilfælde en sammenslutning af ganske få mennesker – bliver belønnet for ikke at blive valgt. Økonomisk støtte stiller de støttemodtagende partier langt bedre end andre nye partier, der forsøger at komme på stemmesedlen. Og det belaster administrationen ekstra, når de årlige ansøgninger om partistøtte fra partier uden valgte kandidater skal håndteres.

Den første lov om økonomisk støtte til politiske partier trådte i kraft den 1. januar 1987, og i 2021 udbetales godt 121 mio. kr. til partier, der var opstillet til folketingsvalget i 2019. Derudover udbetales støtte til partier, der deltog i valg til regionsråd og kommunalbestyrelser i 2017.

I Danmark er det relativt nemt at opnå ret til at opstille kandidater til et folketingsvalg og opnå valg af kandidater. Den danske spærregrænse på 2 pct. er lav i forhold til lande, vi ofte sammenligner os med, som har spærregrænser på 4-5 pct. For at opnå valg af kandidater ved folketingsvalget i 2019 skulle et parti enten opnå 70.635 stemmer i alt eller valg af et kredsmandat, som krævede omkring 20.000 stemmer, afhængig af kreds. For at være opstillingsberettiget som parti ved det kommende folketingsvalg kræves kun 20.182 vælgererklæringer. Opstilling som enkeltperson/løsgænger i en kreds kræver 150-200 anbefalere.

I 2019 vedtog Folketinget en mindre reform af måden, vælgererklæringer bliver indsamlet på. Det skal i dag ske digitalt og med brug af NemID. Der er dog brug for yderlige justering af valgreglerne, nemlig den del af lovgivningen, der handler om økonomisk støtte til politiske partier, som ikke opnår valg. Efter folketingsvalget i 2019 udbetales partistøtte hvert år indtil næste folketingsvalg til tre partier, der ikke opnåede valg af kandidater. Støttebeløbet udgør i 2021 kr. 34,50 pr. stemme. Det betyder, at Stram Kurs i 2021 får kr. 2.177.433. Kristendemokraterne får kr. 2.102.568 og Klaus Riskær Pedersen får kr. 1.021.200. I alt kr. 5.301.201 til partier, der ikke er repræsenterede i Folketinget. Over valgperioden bliver det til mere end 21 mio. kr.

Også til regionsråds- og kommunalvalg er det let at blive opstillet. En kandidatliste til regionsrådsvalget kræver kun 50 stillere. En kandidatliste til kommunalvalget kræver 25-150 stillere, afhængig af kommunestørrelse. Lister, der allerede er repræsenteret i regionsråd henholdsvis kommunalbestyrelse kan dog blive fritaget for at indsamle stillere.

Der findes ikke en samlet opgørelse over, hvor meget der udbetales i partistøtte til kandidatlister, der ikke opnår valg af en kandidat til regionsråd eller kommunalbestyrelse.

I det store statsbudget er beløbet ikke stort, men det virker ikke befordrende for hverken demokratiet eller den enkelte vælgers støtte til valgsystemet at udbetale skattekroner til partier, der ikke opnår valg af kandidater. Derfor skal Folketinget ændre partistøtteloven, og det kan et borgerforslag initiere. Det kræver blot, at 50.000 går ind på borgerforslag.dk og støtter forslaget.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.