Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Luftkasteller sikrer ikke arbejdspladser

Artiklens øverste billede
Det er positivt, at prisen på slagtesvin er øget på det seneste, og at den endda lige nu ligger over den tyske. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Fødevareordfører hævder i JP den 3. marts, at de smågrise, vi eksporterer ud af landet, i stedet burde slagtes i Danmark. Det er desværre et forslag, der bunder i åbenlys uvidenhed. ​

Lad mig først og fremmest slå fast, at vi ikke eksporterer slagtesvin. Vi eksporterer smågrise, og hvis vi kom med dem til de danske slagterier, ville de slet ikke blive lukket ind. De mangler nemlig stadig et par måneder på stald, inden de er klar til slagtning.

Næste forhindring for Anders Kronborgs vidtløftige forslag er, at der i dag slet ikke er slagtesvinestalde nok i Danmark til at opfede alle de grise. Men hvis vi antog, at der var kapacitet nok, kommer vi til tredje forhindring for det vidtløftige forslag: manglende kapacitet på de danske slagterier.

Vi anerkender, at der i de senere år har været en øget politisk bevågenhed på Christiansborg omkring, at danske afgifter og rigide særregler har lavet benspænd for dansk slagtesvineproduktion.

Det lyder smukt, når Anders Kronborg vil generere danske arbejdspladser. Det vil vi også gerne, men det forudsætter, at der er langsigtet tiltro til økonomi i produktion af slagtesvin og kapacitet på slagterierne til alle de grise. Ingen af delene er tilfældet i dag. ​

Vi ønsker alle, at flere grise blev slagtet i Danmark.

Men vi må konstatere, at når det i årevis er gået den forkerte vej på den front, er det en konsekvens af en årrække med ringe økonomi i dansk slagtesvineproduktion.

Det har skubbet grisene hen til andre steder i Europa, hvor der er bedre økonomi i slagtesvineproduktion.

I årevis har produktionen af slagtesvin i Danmark været hæmmet af strammere danske regler omkring miljø og dyrevelfærd end i andre EU-lande samt det faktum, at slagterierne ikke har været i stand til at give en pris, som var konkurrencedygtig i forhold til andre lande i EU.

Vi anerkender, at der i de senere år har været en øget politisk bevågenhed på Christiansborg omkring, at danske afgifter og rigide særregler har lavet benspænd for dansk slagtesvineproduktion. Og der er vist velvillighed i form af tilskud til byggeri af nye slagtesvinestalde.​

Men samtidig er prisen for danske slagtesvin ikke fulgt med priserne i udlandet. Derfor er der ikke blevet bygget så mange slagtesvinestalde, som vi kunne ønske os, og derfor har smågrisene fortsat deres rejse derhen, hvor prisen er bedst.

Så når Anders Kronborg ønsker at flytte flere grise fra eksport til slagterierne, er det alene en varig konkurrencedygtig pris for slagtesvin, som er afgørende for at vende trenden.

Derfor er det også positivt, at prisen på slagtesvin er øget på det seneste, og at den endda lige nu – for første gang i flere år – ligger over den tyske. Men husk, at ting ikke ændres ”over night”.​

Der skal først bygges stalde. Det sker, når svineproducenten tror på, at slagteriets pris ikke er en døgnflue, og hvis byggeriet kan finansieres.

Det sidste er desværre ganske svært i dagens Danmark, bl.a. på grund af en blanding af ringe tiltro til erhvervet i finansieringssektoren, der samtidig har en statspålagt pligt til at polstre sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.