Landbruget eksporterer arbejdspladser ud af Danmark
Flere og flere smågrise transporteres ud af landet i stedet for at blive slagtet herhjemme i Danmark.
I februar besøgte jeg som fødevareordfører for Socialdemokratiet det store Danish Crown-svineslagteri i Blans. Besøget gjorde et stort indtryk på mig, da det vidner om, hvor vigtigt det er, at Danmark også fremover har fødevareproduktion, som skaber beskæftigelse til rigtig mange danskere. Det skaber indkomst, liv og omdrejning i produktions-Danmark. Der er dog sorte skyer over slagterierne i Danmark. Flere og flere smågrise transporteres ud af landet i stedet for at blive slagtet herhjemme i Danmark. Det er en skidt tendens, som har konsekvenser for miljøet, dyrevelfærden og arbejdspladser.
Alt taler for, at flere parter involverer sig aktivt i debatten om at få flere grise slagtet i Danmark
Fødevareforbundet NNF’s formand er meget aktiv i debatten og har slået fast, at de danske slagterier mangler slagtegrise, og det koster danske arbejdspladser. Slagternes fagforeningsformand slår fast, at et astronomisk tal på 21.600 lastbiler krydsede den dansk-tyske grænse i 2019 med levende danske grise, som blev transporteret væk fra Danmark.
Det er en meget farlig udvikling for ikke bare danske arbejdspladser og den enkelte slagteriarbejder, men også en uheldig udvikling for dyrevelfærd og miljøbelastning. Mens fødevareforbundet er utroligt aktivt i debatten, så forekommer det besynderligt at opleve en nærmest larmende tavshed fra dansk landbrug.
Det er en kendsgerning, at antallet af smågrise, der transporteres ud af Danmark, er steget eksplosivt de seneste år. 15 mio. smågrise sendes i dag ned over grænsen. Flere af de levende smågrise skal opleve lange transporttider på over 20 timer – bl.a. fordi den enkelte landmand oplever lidt ekstra mønt til pengepungen.
Med en høj slagtesvinsnotering i øjeblikket er det netop nu, at landmændene bør droppe svinetransporterne ned gennem Europa og indstille gps’en mod de danske slagterier.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter