Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Vi taler ikke mere om integration, men om hjemsendelse. Ud med dem

Danmark er et frit land med rettigheder for alle, der bor her. Forsamlingsfrihed, ytringsfrihed, religionsfrihed. Men det er ikke de idealer, vi mere holder i hævd.

Artiklens øverste billede
Vi taler ikke mere om integration, men om hjemsendelse. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Koncernchef i FLSmidth, Thomas Schulz, undrer sig forleden i et interview i Jyllands Posten over, hvorfor danskerne er så negative.

Han, der selv er tysker, har boet i flere lande og er nu kommet hertil og roser Danmark. Men han kan ikke forstå, vi er så negative, når vi omtaler vores eget land. »Hvorfor er danskerne ikke mere begejstrede?« spørger han.

Jeg kan også love for, at vi er triste over det, men sagen er, at mange af os ikke kan genkende vores land, som vi ellers altid har været så stolte af.

Sagen er, at mange af os ikke kan genkende vores land, som vi ellers altid har været så stolte af.

En af årsagerne er, at debatten om dem, der kommer udefra, fylder så alt for meget. Vores sprogbrug om mennesker, der kommer fra andre lande, er så direkte ubehageligt, at man bliver flov. Hele vores danske demokrati bygger på den grundtanke, at vi er forskellige, for ellers fungerer demokratiet ikke. Vores grundlovs grundtanke er, at vi er et frit land med rettigheder for alle, der bor her. Forsamlingsfrihed, ytringsfrihed, religionsfrihed. Men det er jo ikke de idealer, vi mere holder i hævd.

Vi er blevet bange for andre mennesker, for deres tro, deres kultur. Vi er blevet usikre på, om vores eget kan holde. Vi har altid som lille land været os bevidst, at vi havde brug for mennesker og lande, der omgiver os. Vi har været klar over, at vi blev nødt til at arbejde på den internationale bane. Vi har været indstillet på globalisering altid. Vort lands styre og meget af landets udvikling har i den grad været præget af mennesker og tankegange, som kom udefra. Vores kongehus er om noget internationalt. Vi har været med til at bygge Europa, som det ser ud i dag, op.

Vores erhvervsliv arbejder i den grad internationalt.

Med dette i baghovedet er det da så umådelig svært at begribe, hvordan det meste af det, der optager os, er, hvordan vi kan gøre det så surt som muligt for mennesker, der kommer udefra. I den almindelige debat bliver alle slået i samme hartkorn: kriminelle, flygtninge, indvandrere. Veluddannede mennesker og mennesker, der måske kommer med lidt mindre uddannelsesmæssig ballast, men gerne vil yde noget her. Eller mennesker, som er flygtet fra krig og ødelæggelse i deres eget land. Alle bliver slået ned i samme kasse.

Vi taler ikke mere om integration, men om hjemsendelse. Ud med dem. Vi spiser endda kage for at fejre, hvor mange vi kan få smidt ud. Ud med andre holdninger end vore egne. Hvis man til stadighed hører alle disse udtalelser fra politikerne og bliver vidne til stadige stramninger over for fremmede, så bliver man flov over sit land. Så bliver der ikke plads til begejstring.

Alle disse udtalelser høres jo også ude i verden og kan ikke undgå at betyde, at mennesker, der ellers gerne ville hertil og yde deres, tænker sig om en ekstra gang. Og når FLSmidth sender folk ud i verden, som forelsker sig i udlændinge, som de så ikke kan få hertil – bliver det jo også et problem for de internationalt orienterede virksomheder, vi har her i landet, ligesom det bliver et problem, hvis vi søger at få en international virksomhed eller et internationalt forskningsinstitut hertil. Har de lyst at være her med den tone, vi fører, og den indstilling, vi lægger for dagen?

Thomas Schulz er da også i interviewet opmærksom på dette, når han siger, at Danmark skal passe på sit omdømme i en stadig mere nationalistisk verden, hvor der er kamp om talenter og ressourcer.

Bare erhvervslivet dog i meget højere grad ville give til kende, hvor problematisk det bliver også for vores velstand, hvis vores lille land med alle vore traditionelle frihedsrettigheder bliver mere og mere centreret omkring vort eget.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.